Šta se zna o mogućem prekidu vatre u Gazi? Bajden najavio, Hamas kaže da je sve preuranjeno

27.02.2024

11:33

0

Autor: N.P.

Bajden je dodao da bi Izrael mogao da obustavi aktivnosti u Gazi tokom meseca ramazana

Šta se zna o mogućem prekidu vatre u Gazi? Bajden najavio, Hamas kaže da je sve preuranjeno
Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci/Hatem Ali

Američki predsednik Džo Bajden je rekao da se nada da bi "sledećeg ponedeljka mogli da imamo prekid vatre" u Pojasu Gaze rekavši da smo blizu, "ali da nije sve gotovo".

Bajden je dodao da bi Izrael mogao da obustavi aktivnosti u Gazi tokom meseca ramazana.

Prema određenim informacijama, dogovor bi možda mogao da podrazumeva razmenu 400 palestinskih zatvorenika i 40 izraleskih talaca koji se i dalje nalaze u Gazi.

AP Photo/Adel Hana
 

Američka misija pri UN je predstavila nacrt rezolucije članovima Saveta bezbednosti UN pozivajući ih da hitno postignu sporazum o prekidu vatre.

Sa druge strane, palestinski Hamas je saopštio da su Bajdenovi komentari, koji su usledili nakon što su se američki zvaničnici sastali sa predstavnicima Izraela, Egipta i Katara, preuranjeni. 
 
U tim razgovorima Hamas nije učestvovao i trenutno razmatra odredbe koje bi podrazumevale primirje od 40 dana i razmenu zatvorenika.

AP Photo/Hatem Ali
Bombardovanje Rafe

Prethodno je delegacija Izraela stigla u Katar radi pregovora, a emir Katara će se uputiti u Pariz kako bi razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Nakon što se održe pregovori Izraela i Hamasa u Kataru, a onda i u Egiptu, uslediće i sastanak u Parizu.

Podsetimo, Hamas je 7. oktobra napao jug Izraela kada je ubijeno najmanje 1.100 ljudi. Izrael je uzvratio žestokim bombardovanjem Pojasa Gaze u kome je dosad ubijeno najmanje 30.000 ljudi. Već na početku rata su izraelske vlasti obustavile isporuke struje, goriva, hrane i vode, tako da se za vrlo kratko vreme palestinska enklava našla na rubu propasti usled humanitarne katastrofe bez presedana.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike