I Danska obustavila istragu o sabotaži Severnog toka: "Nema dovoljno osnova"

26.02.2024

10:46

0

Gasovod je dignut u vazduh 26. septembra 2022. godine

I Danska obustavila istragu o sabotaži Severnog toka: "Nema dovoljno osnova"
Eksplozija na Severnom toku - Copyright Profimedia

Danska je danas saopštila da je obustavila istrage o eksplozijama iz septembra 2022. godine na gasovodu Severni tok, kojim se transportovao gas iz Rusije u Nemačku, pošto je prethodno i Švedska obustavila ispitivanja.

Severni tok 1 i 2, koji su transportovali gas ispod Baltičkog mora, oštećeni su u nizu eksplozija u švedskim i danskim ekonomskim zonama, nakon čega je velika količina metana dospela na površinu.

Rusija i Zapad, koji su u zavadi oko ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, upirale su prstom jedna u drugu.

Svi su negirali bilo kakvu umešanost, a niko nije preuzeo odgovornost.

Profimedia
 

- Nema dovoljno osnova da se nastavi sa krivičnom istragom u Danskoj, stoga, policija Kopenhagena je odlučila da okonča krivičnu istragu o eksplozijama - ističe se u saopštenju danske policije.

Švedska je ranije ovog meseca obustavila istragu o eksplozijama, navodeći da nema dovoljno jurisdikcije nad slučajem, ali je predala dokaze nemačkim istražiteljima, koji tek treba da objave saznanja.

Gasovod je dignut u vazduh 26. septembra 2022. godine istočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a od tada više nema dotoka gasa ka Nemačkoj.

Gasovode je izgradio Gasprom, mada Severni tok 2 nikada nije korišćen jer je Nemačka zaustavila projekat nekoliko dana posle ruskog napada na Ukrajinu.

Moskva je osudila sabotažu kao slučaj međunarodnog terorizma, označavajući SAD i Veliku Britaniju kao glavne krivce, ali su, po jednoj verziji, akciju sproveli pripadnici ukrajinske grupe.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike