Nemačka mornarica gađala američki dron u Crvenom moru! Saveznici zaboravili na osnove ratovanja

29.02.2024

12:48

0

Ministar obrane Boris Pistorius rekao je da je fregata Hese otvorila vatru nakon što su pokušaji identifikacije nepoznatog drona bili neuspešni, ali se nakon toga nije oglašavao

Nemačka mornarica gađala američki dron u Crvenom moru! Saveznici zaboravili na osnove ratovanja
Copyright Profimedia

Nemačka mornarička fregata koja je poslata da zaštiti komercijalne brodove u Crvenom moru zamalo je slučajno oborila američki dron, izveštavaju nemački mediji.

Nemačko Ministarstvo obrane potvrdilo je da je u ponedeljak došlo do incidenta s dronom u koji je bila uključena saveznička država, ne navodeći ime zemlje, prenosi nemački medij Dojče vele.

Nemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da je fregata Hese, koja je ovog vikenda stigla u region u okviru misije EU za pomoć u osiguravanju međunarodne plovidbe od napada jemenskih Huta, otvorila vatru nakon što su pokušaji identifikacije nepoznatog drona bili neuspešni.

- Slučaj je rešen kada se ispostavilo da to nije bila neprijateljska bespilotna letelica, što je postalo jasno tek kasnije - rekao je portparol nemačkog Ministarstva obrane Mišel Stempfle.

- Dva projektila ispaljena na dron srećom su promašila cilj i srušila su se u more zbog tehničkog kvara. Radi se o američkom izviđačkom dronu "riper" - piše nemački Špigel.

Ne navodeći izvore informacija, Špigel nagađa da je dron možda bio u tom području "u okviru američke protivterorističke misije" koja nije povezana s misijom u Crvenom moru. Međutim, kako ovj medij navodi, vojni zvaničnici veruju da je incident pokazao da se koordinacija između saveznika u raznim misijama u regionu oko Jemena mora poboljšati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike