Šef FSB-a podelio najnovija otkrića: CIA ima mnogo baza u Ukrajini

01.03.2024

16:03

0

Njujork tajms je pisao o 12 baza, ali ih ima mnogo više, prema saznanjima ruske službe

Šef FSB-a podelio najnovija otkrića: CIA ima mnogo baza u Ukrajini
Copyright Profimedia

CIA ima "mnogo“ baza u Ukrajini, rekao je u četvrtak ruskoj televiziji šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov na pitanje o izveštaju Njujork tajmsa o špijunskoj mreži.

Američki list opisao je decenijsku saradnju između američke špijunske agencije i ukrajinskih specijalnih službi.

Prema članku, koji je objavljen prošle nedelje, CIA ima 12 tajnih baza na tlu Ukrajine koje aktivno rade protiv Rusije. List piše da je u proteklih osam godina CIA obučavala i opremala kijevske obaveštajne službenike u podzemnim bunkerima, od kojih su neki smešteni duboko u šumama Ukrajine.

- Oni [američki obaveštajci] su tamo ušli davno i koriste ovaj resurs za obavljanje prljavog posla, sami i uz ruke ukrajinskih specijalnih službi - rekao je Bortnikov za Kanal 1.

Na pitanje da li Rusija može da dođe do sajtova CIA on je rekao da je "rad u toku“.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao da Amerikanci imaju daleko više ispostava u Ukrajini od 12 baza o kojima je izvestio Njujork tajms. Rusija ranije nije bila svesna tajnih zapadnih aktivnosti unutar granica svog neprijateljskog suseda, rekli su zvaničnici u Moskvi.

Novi izveštaj potvrđuje da su ukrajinske jedinice komandosa uključene u antirusku sabotažu prošle specijalnu obuku američkih agenata, koji su im takođe pomogli da prate kretanje ruskih trupa. Kijev je stajao i iza ciljanog ubistva nekoliko visokorangiranih ličnosti u Donbasu tokom godina, navodi list.

Prošle godine Vašington post je objavio slično izlaganje o ulozi CIA u pretvaranju Ukrajine u oruđe protiv Rusije. Za razliku od Tajmsa, Post je detaljno raspravljao o državnom programu ubistava Kijeva i očiglednoj ulozi Ukrajine u smrti novinarke i političke aktivistkinje Darije Dugine i vojnog blogera Vladlena Tatarskog, koji su oboje ubijeni u bombaškim napadima na ruskom tlu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike