Makron jednom izjavom napravio razdor u NATO-u: Kako je pomen zapadnih trupa u Ukrajini stvorio probleme celoj Alijansi

01.03.2024

21:13

0

Zapadni lideri bi trebalo dobro da razmisle kako bi to služilo njihovim nacionalnim interesima, istakao je portparol Kremlja

Makron jednom izjavom napravio razdor u NATO-u: Kako je pomen zapadnih trupa u Ukrajini stvorio probleme celoj Alijansi
Copyright Profimedia

Visoki zapadni zvaničnici požurili su da opovrgnu reči francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ove nedelje sugerisao da bi neke članice NATO-a mogle da rasporede trupe u Ukrajini.

- Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila - rekao je Makron na konferenciji za novinare na kojoj je pričao o isporuci raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu.

Moskva je odgovorila rekavši da bi takav potez učinio „neizbežnim“ direktan rat sa vojnim blokom koji predvode SAD.

- Što se tiče Makronove izjave, ovo je novi element – i mnogo je opasniji. Naši zapadni partneri su, s jedne strane, predvidljivi, ali s druge, nažalost, počinju da razmatraju teme kao što su direktno slanje vojnih kontingenata u Ukrajinu, što bi moglo da nanese nepopravljivu štetu bezbednosti i stabilnosti kontinenta i dovede do nepopravljivih posledica - rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov za „Prvi kanal“.

Da je izjava francuskog lidera bila nepromišljena, pokazale su i reakcije njegovih kolega iz Alijanse, čime je još jednom istaknut nedostatak jedinstva unutar Severnoatlantskog saveza u pogledu toga kako nastaviti sa ukrajinskom krizom.

Sastanak iza zatvorenih vrata

Pristalice Kijeva okupile su se u ponedeljak u Parizu na Makronov poziv da razgovaraju o tome šta da rade, pošto su neprijateljstva između Rusije i Ukrajine ušla u treću godinu. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski navodno je putem video-veze učestvovao u događaju koji je održan iza zatvorenih vrata.

Lideri su se sastali nedelju dana nakon što su ukrajinske trupe pretrpele novu seriju neuspeha na bojnom polju, izgubivši uporište u Avdejevki u Donjeckoj Narodnoj Republici. Kijevska vlada se takođe bori da popuni trupe, a kontroverzna reforma mobilizacije koja bi uvela oštre kazne za njeno izbegavanje zastala je u parlamentu.

U međuvremenu, stranačka svađa u američkom Kongresu koči zahtev Bele kuće za dodatnom pomoći Ukrajini.

Jelisejska palata rekla je da je okupila lidere s ciljem da učesnici „ponovo potvrde jedinstvo“ i izraze odlučnost da pobede Rusiju. Neki gosti, kritični prema opštem pristupu Zapada sukobu, prethodno su izrazili zabrinutost. Slovački premijer Robert Fico rekao je da mu zbog dnevnog reda sastanka "ide jeza niz kičmu".

Makronova bomba

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Posle privatnih diskusija Makron je medijima opisao različite načine na koje bi Zapad mogao da podrži Ukrajinu, tvrdeći da sprečavanje pobede Rusije služi evropskim bezbednosnim interesima.

- Nije bilo konsenzusa da se zvanično podrže bilo kakve kopnene trupe - rekao je on, dodajući da "ništa ne treba isključiti“.

Članice EU postepeno su popuštale i odlučivale se na slanje sve sofisticiranijeg oružja Kijevu kako je sukob odmicao.

Iako su prvobitno nudili "vreće za spavanje i šlemove“, istakao je Makron, od tada su preduzeli korake da obezbede rakete dugog dometa i borbene avione. Isto bi se moglo desiti i sa raspoređivanjem trupa, tvrdio je, ali je odbio da kaže koje nacije su spremne da pošalju svoje vojske.

Ne, ne, ne!

Evropski zvaničnici su se, međutim, uznemirili, hitro negirajući da su imali bilo kakvu nameru da njihovi vojnici čizmom kroče u Ukrajinu. Svi, od uzdržane Mađarske i Slovačke do proukrajinski nastrojenih nacija kao što su Poljska i Nemačka, insistirali su da to nije u planu.

Saul Loeb/Pool Photo via AP
Jens Stoltenberg

Isto su poručili i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i Vašington.

Američki predsednik Džo Bajden je "bio jasan da SAD neće slati trupe da se bore u Ukrajini“, rekla je medijima portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson.

Francuski političari su zamerili Makronu. Florijan Filipot, iz manje nacionalističke partije Les Patriotes, pozvao je poslanike da zaustave predsednika ako pokuša da interveniše u Ukrajini.

Poslanik Žan-Lik Melanšon nazvao je Makronovu ideju "ludilom“, tvrdeći da bi se na taj način nuklearne sile suprotstavile direktno jedna drugoj, dok je predsednica francuske parlamentarne desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin le Pen kritikovala izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da ne treba isključiti opciju slanja francuskih vojnika u Ukrajinu i istakla da se on "igra ratnog vođe".

Neminovnost rata?

Ruska vlada je reagovala relativno burno. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da je većina Makronove antiruske retorike na konferenciji za novinare bila ponavljanje stvari koje je rekao u prošlosti, ali da je nov komentar u vezi sa prisustvom NATO trupa u Ukrajini.

Profimedia
 

Ako se realizuje, ljudi bi "morali da govore ne o verovatnoći, već o neizbežnosti“ direktnog sukoba Rusije i NATO-a", primetio je zvaničnik. Zapadni lideri bi trebalo dobro da razmisle kako bi to služilo njihovim nacionalnim interesima, istakao je Peskov.

Zapadni zvaničnici su ranije priznali da imaju male specijalizovane vojne kontingente u Ukrajini. Ovu praksu su potvrdili izvori koje je u utorak citirao britanski medij "Fajnenšel tajms", dok se razvijala reakcija na Makronov komentar.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin sugerisao je da je francuski predsednik pribegao korišćenju ukrajinske krize da bi dobio političke bodove posle kritika zbog svoje unutrašnje politike.

- Da bi zadržao svoju ličnu moć, Makron nije našao bolju opciju nego da podstiče treći svetski rat. Njegove inicijative postaju pretnja za narod Francuske - rekao je on.

Zapadni mediji: Makronov plan se okrenuo protiv NATO-a

AP Photo/Olivier Matthys
 

Francuski predsednik je "pokušao da popuni vakuum lidera” koji je ostavio Vašington, ali je njegov pokušaj "propao”, rekla je za "Volstrit žurnal" Jana Puglierin, stručnjak za politiku.

- On je nepotrebno stvorio potencijal za podelu u NATO-u, čije su zemlje članice izuzetno skeptične po ovom pitanju. Ovo nije način da se promovišu evropsko jedinstvo i snaga - istakla je ona.

Debakl je doveo do "zabune oko jedinstva Alijanse i pitanja o tome da li su njegovi komentari predstavljali praznu pretnju“, piše "Njujork tajms".

"USA todej" je opisao Makronov predlog kao "brzo probušen probni balon“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike