Fico: Slovačka neće slati vojnike u Ukrajinu

26.02.2024

14:51

0

Sa odlukom da se slovačke trupe ne šalju u Ukrajinu saglasile su se preostale dve koalicione stranke Glas i Slovačka nacionalna stranka

Fico: Slovačka neće slati vojnike u Ukrajinu
Robert Fico - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka neće slati svoje vojnike na teritoriju Ukrajine.

"Slovačka će Ukrajini ponuditi mogućnost da obučava vojnike na našoj teritoriji, konkretno jedinice za razminiranje", rekao je premijer posle sednice vlade uoči samita predstavnika EU i drugih zemalja NATO-a danas u Parizu.

U Parizu će, biti reči o „novom kvalitetu, novom obimu podrške Ukrajini u narednom periodu” rekao je Fico i dodao da želi da otvori temu mirovnog plana.

"Teze pregovora svedoče o tome da stvari u Ukrajini idu daleko od očekivanog. Kako je moguće da imamo ratni plan, a nemamo mirovni?", rekao je premijer, prenosi slovački dnevnik Standard.

Sa odlukom da se slovačke trupe ne šalju u Ukrajinu saglasile su se preostale dve koalicione stranke Glas i Slovačka nacionalna stranka (SNS). Lider Glasa Peter Pelegrini je ocenio da će, ako evropske zemlje pošalju trupe u Ukrajinu, to eskalirati situaciju.

"U slučaju da dođe do takvog pomeranja i da se u Ukrajini stacioniraju vojni sistemi sa vojnicima iz stranih zemalja, lično to smatram eskalacijom tenzija.

Dakle, u potpunosti podržavam stav vlade da Slovačka neće slati nijednog vojnika u Ukrajinu, već će nastaviti razumnu i konstruktivnu saradnju kao i do sada", rekao je on na konferenciji za novinare posle sednice Vlade i sednice Saveta bezbednosti Slovačke Pelegrini je ocenio da je greška što se u agendi konferencije u Parizu ne pominje početak mirovnih pregovora.

Takođe je podvukao da države mogu poslati vojnu tehnologiju i vojnike u Ukrajinu "ne na osnovu mandata NATO-a, već na osnovu bilateralnih sporazuma između pojedinih država i ukrajinske vlade".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike