Zvaničnik Ujedinjenih nacija: Izrael namerno izgladnjuje Palestince, to je očigledan ratni zločin i genocid

27.02.2024

15:17

1

Nema razloga da se namerno blokira prolaz humanitarne pomoći ili namerno uništavaju mala ribarska plovila, staklenici i voćnjaci u Gazi - osim da se ljudima uskrati pristup hrani, smatra ekspert

Zvaničnik Ujedinjenih nacija: Izrael namerno izgladnjuje Palestince, to je očigledan ratni zločin i genocid
Palestinci u Gazi jedva mogu da dođu do nekog obroka - Copyright AP Photo/Fatima Shbair

Izrael namerno izgladnjuje Palestince i trebalo bi da bude odgovoran za ratne zločine i genocid, smatra vodeći ekspert UN za pravo na hranu.

Glad i ozbiljna neuhranjenost su široko rasprostranjeni u Pojasu Gaze, gde se oko 2,2 miliona Palestinaca suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane zbog toga što Izrael uništava zalihe i ozbiljno ograničava protok hrane, lekova i drugih humanitarnih zaliha. Kamioni pomoći i Palestinci koji čekaju humanitarnu pomoć našli su se pod izraelskom vatrom nemali broj puta.

- Nema razloga da se namerno blokira prolaz humanitarne pomoći ili namerno uništavaju mala ribarska plovila, staklenici i voćnjaci u Gazi - osim da se ljudima uskrati pristup hrani - rekao je za britanski portal Gardijan Majkl Fakri, specijalni izvestilac UN-a za pravo na hranu.

- Namerno oduzimanje hrane ljudima očigledno je ratni zločin. Izrael je najavio nameru da uništi palestinski narod, u celini ili delimično, samo zbog toga što su Palestinci. Prema mom mišljenju kao eksperta UN za ljudska prava, ovo je sada situacija genocida. To znači da je država Izrael u potpunosti kriva i treba da odgovara - ne samo pojedinci ili ova vlada - dodao je.

AP Photo/Mohammed Dahman
 

U svakoj gladi, bilo da je izazvana ljudima ili klimatskim uticajima, deca i bebe, trudnice i starci su najugroženiji od neuhranjenosti, bolesti i prerane smrti.

Ishrana u zdravstvenim centrima i skloništima u januaru otkrila je da je skoro 16 odsto dece mlađe od dve godine akutno pothranjeno ili iscrpljeno na severu Gaze, gde je 300.000 ljudi zarobljeno, dok Izrael dozvoljava blokiranje pomoći u hrani. Od njih skoro 3 odsto pati od teške iscrpljenosti, sa visokim rizikom od medicinskih komplikacija ili smrti bez hitne pomoći, prema nedavnom izveštaju UN. Pojavili su se i izveštaji o roditeljima koji svoju decu hrane hranom za životinje u nadi da će ih održati u životu.

U Rafi, na jugu enklave, gde je Izrael trenutno fokusiran na vojne napade, pet odsto dece mlađe od dve godine bilo je akutno neuhranjeno, prema podacima UN-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike