Burno u Briselu: Poljoprivrednici ponovo okupirali grad, zapaljene barikade! Policija odgovorila vodenim topovima (VIDEO)

26.02.2024

10:22

0

U gradu se čuju sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi

Burno u Briselu: Poljoprivrednici ponovo okupirali grad, zapaljene barikade! Policija odgovorila vodenim topovima (VIDEO)
neredi u Belgiji - Copyright Tanjug /AP Photo/Sylvain Plazy

U Briselu se ponovo održavaju protesti poljoprivrednika, koji se bune zbog jeftine cene uvoza.

Oni su sa traktorima ušli u grad, a prema rečima portparolke policije Ilse Van de Kir u Evropskom kvartu se nalazi najmanje 300 traktora, koji su blokirali i okolne ulice, prenosi Tajms of Brisel.

U gradu se čuju sirene i zapaljeno je nekoliko dimnih bombi, a Van de Kir kaže da je situacija u ovom trenutku mirna i da je više stotina policajaca raspoređeno u Evropskom kvartu i na krtitičnim tačkama i ulaznim putevima.

Zatvoreno je i nekoliko tunela, puteva i metro stanica.

Poljoprivrednici su napravili betonske barijere i bodljikavim žicama su okružili sedište Evropske unije. Traktori su okićeni zastavama i transparentima, a demonstranti bacaju i gume ispred ulaza u zgradu EU.

U Briselu se danas održava sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije, a glavni protest planiran je ispred sedišta Unije u 11 časova.

Poljoprivrednici već nekoliko nedelja vode kampanju protiv, kako su rekli, prestrogih evropskih ekoloških pravila i pada prihoda i traže od Evropske unije da se povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini, a danas je u fokusu sporazum Merkosur sa južnoameričkim zemljama, čiji je cilj da dozvoli jeftine proizvode na drugim tržištima.  

Poljoprivrednici traže i da se regulišu tržišta kako bi se garantovale fer i stabilne cene, puna poljoprivredna i prehrambena politika za podršku agroekološkim praksama i prilagođavanje uredbe o azotu.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike