Dvomesečna beba preminula od gladi u Gazi: Ovo što se događa Palestincima nije zabeleženo nigde u svetu

27.02.2024

09:18

0

Autor: N.P.

Skoro 30.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra

Dvomesečna beba preminula od gladi u Gazi: Ovo što se događa Palestincima nije zabeleženo nigde u svetu
Veliki broj dece je stradao u Gazi od 7. oktobra, što od bombi što od gladi - Copyright AP Photo/Fatima Shbair

Dvomesečni palestinski dečak je preminuo od gladi na severu Pojasa Gaze, samo nekoliko dana nakon što su UN upozorile da će doći do "eksplozije" smrtnih slučajeva kod dece zbog rata koji je Izrael pokrenuo u toj enklavi.

Medijska agencija Šehab je prenela da je Mahmud Fatuh preminuo u petak u bolnici Al Šifa u gradu Gazi.

Jedan od lekara koji je doveo dečaka u bolnicu je rekao da je Mahmud bio akutno neuhranjen, prenela je Al Džazira.

- Videli smo majku koja je nosila bebu, vrištala je tražeći pomoć. Njena bleda beba se činila kao da je na izdisaju. Požurili smo da ga odvezemo u bolnicu, a medicinsko osoblje ga je prebacilo na odeljenje intenzivne nege. Dete nije dobijalo nikakvo mleko danima, a mleka za bebe uopšte nema u Gazi - dodao je.

Podsetimo, skoro 30.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra, dok ih je više od 69.000 ranjeno. Nakon što je Hamas napao jug Izraela, izraelska vojska je odgovorila žestokim bombardovanjem palestinske enklave, toliko da su mnoge zemlje i institucije operaciju nazvale genocidom. Južna Afrika je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu pokrenula postupak protiv Izraela upravo na osnovu optužbi za genocid. Međutim, Izrael nastavlja da ignoriše međunarodne apele o prekidu vatre i ne dozvoljava ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Izraelske vlasti su već početkom rata blokirale isporuke hrane, vode, goriva i struje u Gazu, a jedan punkt za prolaz humanitarne pomoći otvoren je u decembru. Dešava se i da izraelski građani ne dopuštaju protok pomoći Palestincima.

UN su saopštile da je oko 2,3 miliona ljudi u Gazi na ivici gladi.

Kada pomoć i stigne u Gazu, humanitarni radnici kažu da nisu u mogućnosti da pokupe potrepštine i podele ih jer nije bezbedno, delimično i zbog svakodnevnog bombardovanja i namernog ubijanja policajaca koji čuvaju kamione.

Situacija je posebno nepovoljna na severu Pojasa Gaze u koji pomoć ne stiže od oktobra.

Doktor Husam Abu Safija, načelnik bolnice Kamal Advan, kazao je za Al Džaziru da je video dosta smrtnih slučajeva među decom, pogotovo novorođenčadi.

- Znaci slabosti i bledila su vidljivi na novorođenim bebama jer su majke izmorene i neuhranjene. Nažalost, mnogo dece je preminulo proteklih nedelja... Ukoliko hitno ne dobijemo pomoć, izgubićemo ih još usled neuhranjenosti - rekao je.

Agencije UN nisu bile u mogućnosti da dostave neophodnu humanitarnu pomoć.

Svetski program za hranu je pokušao da ponovo uspostavi isporuke ka severu Gaze prošle nedelje, ali je posle dva dana saopšteno da se sve obustavlja zbog "izraelske vatre i kolapsa civilnog reda". Kako je istaknuto, njihovi timovi su zabeležili "nivoe očaja bez presedana", a gladni Palestinci su se bacali na kamione kako bi uzeli hranu.

AP Photo/Hatem Ali
 

Agencija je napomenula da radi na tome da ponovo započne isporuke hrane i drugih potrepština što je pre moguće i pozvala je na bolje obezbeđenje osoblja i otvaranje graničnih prelaza kako bi pomoć direktno stizala iz Izraela.

Procenjuje se da najmanje 90 odsto dece mlađe od pet godina boluje od zaraznih bolesti, dok je svako šesto dete na severu Gaze mlađe od dve godine akutno neuhranjeno.

- Ukoliko se rat ne zaustavi, prehrana dece će biti sve lošija, što će dovesti do smrti koje su mogle biti sprečene i zdravstvenih problema koji će ih pratiti do kraja života - rekao je Ted Čaiban, zamenik izvršnog direktora UNICEF-a za humanitarnu akciju.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Pre rata je u Gazi oko 0,8 dece mlađe od pet godina bilo akutno neuhranjeno.

- Takav pad u nutritivnom statusu stanovništva za samo tri meseca nije zabeležen nigde u svetu - dodao je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike