Huti pogodili četiri podvodna kabla: Otežana komunikacija između Evrope i Azije

27.02.2024

09:24

1

Procene su da je šteta po komunikacijske aktivnosti značajna, ali ne i kritična

Huti pogodili četiri podvodna kabla: Otežana komunikacija između Evrope i Azije
Huti napadaju brod u Crvenom moru - Copyright Houthi Media Center via AP

Jemenski Huti pogodili su četiri podmorska komunikaciona kabla u Crvenom moru između Džede u Saudijskoj Arabiji i Džibutija, koji su tom prilikom oštećeni, čime je ugrožena komunikacija između Evrope i Azije.

Kako navodi "Gloubs", u pitanju su kablovi kompanija "AAE-1", "Seacom", EIG i TGN, i ovaj napad izazivao je ozbiljan poremećaj internet komunikacije između Evrope i Azije, pri čemu se najveća šteta oseća u zemljama Zaliva i Indiji.

Procene su da je šteta po komunikacijske aktivnosti značajna, ali ne i kritična, jer kroz isti region prolaze i drugi kablovi koji povezuju Aziju, Afriku i Evropu, a koji nisu pogođeni.

- Lokacija prekinutog kabla je značajna zbog geopolitičke osetljivosti i aktuelnih tenzija zbog čega su održavanje i popravka otežani - saopšteno je iz kompanije "Seacom" dodajući da njihov tim radi na problemu.

Profimedia
Huti

Iako u svetu postoji pristojna zaliha brodova za zamenu kablova, svi su unapred rezervisani tako da nije uvek moguće pronaći plovilo koje je odmah na raspolaganju. Osim toga, ni sama popravka kablova nije jednostavna i potrebno je vreme da se pronađe oštećeni deo.

Popravka podvodnih kablova može potrajati najmanje osam nedelja, prema procenama, a uz to postoji rizik od novog napada Huta. 

Podsetimo, jemenski Huti su u novembru prošle godine počeli da napadaju brodove, povezane sa Izraelom, u Crvenom moru u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

U međuvremenu su zapadne zemlje, na čelu sa SAD, osnovale koaliciju koja treba da odgovori na njihove napade i gađa položaje Huta u Jemenu, kako bi se smanjio udar na brodski saobraćaj.

Palestinski Hamas je 7. oktobra napao jug Izraela kada je ubijeno više od 1.100 ljudi. Izrael je odgovorio žestokim bombardovanjem Gaze koje se nije smirilo do danas, a do sada je ubijeno 30.000 ljudi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike