Šta bi se desilo ako bi kralj Čarls bio proglašen nesposobnim da vlada? Postoje tri opcije

02.03.2024

09:15

0

Evo šta može da se desi ako se britanski monarh ozbiljno razboli

Šta bi se desilo ako bi kralj Čarls bio proglašen nesposobnim da vlada? Postoje tri opcije
Britanski kralj Čarls III - Copyright AP Photo/Alastair Grant, Pool

Dijagnoza raka britanskog kralja Čarlsa III skrenula je pažnju na pitanje šta će se dogoditi ako on postane nesposoban da ispuni svoje ustavne dužnosti.

Bakingemska palata je prilikom saopštenja o monarhovom delimičnom povlačenju radi lečenja najavila da će on nastaviti da obavlja zvaničnu papirologiju i nedeljne sastanke sa premijerom tokom celog lečenja.

Ali šta će se desiti ako se ozbiljno razboli?

Državni savetnici

Prvo, kralj Čarls može delegirati neke ili većinu svojih kraljevskih funkcija državnim savetnicima, kao što se najčešće dešava kada putuje u inostranstvo.

Dva državna savetnika deluju zajedno u vršenju kraljevskih ovlašćenja kao što su davanje saglasnosti na zakone, prijem ambasadora i održavanje sastanaka Tajnog saveta.

Državni savetnici su supruga suverena i sledeće četiri odrasle osobe u redu za presto - kraljica Kamila, princ Vilijam, princ Hari, princ Endru i princeza Beatris.

Profimedia
Prinčevi Vilijam i Hari

Međutim, princ Hari je isključen dok je izvan Ujedinjenog Kraljevstva, a u praksi princ Endru i princeza Beatris nisu pozvani da deluju jer nisu „radni članovi kraljevske porodice“.

To bi sva ovlašćenja ostavilo samo kraljici Kamili i princu Vilijamu da u Velikoj Britaniji 2022. nije usvojen zakon da se na listu dodaju i princeza Ana i princ Edvard.

Državni savetnici mogu obavljati većinu suverenovih funkcija dok je bolestan, ali ne mogu raspustiti parlament, osim po njegovom nalogu, i ne mogu imenovati plemiće.

Da li mogu da imenuju premijera, pitanje je debate. Što je najvažnije, njihova ovlašćenja se ne odnose na druge države u kojima je kralj suveren, kao što su Australija i Kanada.

Regenti

Druga opcija su regenti. To se dešava ako je kralj „zbog duševne ili telesne slabosti nesposoban da obavlja kraljevske funkcije“.

Suveren ne kontroliše kada i koliko dugo traju ovlašćenja regenta. Umesto toga, on se poziva izjavom troje ili više ljudi, među kojima su: supružnik suverena, lord kancelar, predsednik Donjeg doma, lord glavni sudija Engleske i zamenik glavnog sudije.

Dan Charity/pool photo via AP
Princ Vilijam

Britanski zakon o regentstvu zahteva da princ Vilijam bude regent, pošto je on sledeća odrasla osoba u za krunu.

Regent ima ovlašćenja kralja u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo, ali ne može promeniti redosled sukcesije krune.

Zakon o regentstvu ne daje ovlašćenja regentu u vezi sa oblastima kao što su Australija, Novi Zeland i druge teritorije u kojima je kralj suveren.

Međutim, Novi Zeland je rešio problem tako što je u svoj ustavni zakon ubacio deo koji predviđa da svako ko je postao regent prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva može obavljati kraljevske funkcije suverena u odnosu na Novi Zeland.

Australija, međutim, nije uradila ništa u tom pogledu, tako da britanski regent ne bi imao nikakva ovlašćenja u pogledu Australije.

Abdikacija

Konačna opcija za nesposobnog monarha je abdikacija. Ovo dovodi do teških pitanja o tome kako bi abdikacija funkcionisala u odnosu na svaku od oblasti.

Profimedia
Kralj Čarls III

Kada je kralj Edvard VIII abdicirao 1936. godine, to je postignuto i potpisanim instrumentom abdikacije i donošenjem zakona oko kog su se složile različite teritorije kojima upravlja monarh.

To danas nije moguće, pošto Ujedinjeno Kraljevstvo više ne može da donosi zakone u vezi sa Australijom.

Abdikacija bi stoga pokrenula teška pitanja o tome da li je potrebno da postoji posebna abdikacija kralja Australije da bi se pokrenula primena pravila o nasleđivanju koja su sada deo australijskog zakona, ili da li pokriva klauzulu 2 Ustava, koja definiše suverena pozivanjem na „naslednike i naslednike suvereniteta Ujedinjenog Kraljevstva“ kraljice Viktorije.

Zbog potencijalne ustavne neurednosti bavljenja kraljevom ulogom u njegovih 14 oblasti izvan Ujedinjenog Kraljevstva abdikacija bi verovatno bila izbegnuta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike