Bajden pomešao Ukrajinu i Gazu, i to dva puta: Đorđa Meloni nije znala kako da reaguje (VIDEO)

02.03.2024

11:16

0

Zvaničnici Bele kuće morali da razjasne o čemu je on u stvari govorio

Bajden pomešao Ukrajinu i Gazu, i to dva puta: Đorđa Meloni nije znala kako da reaguje (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/Washington Free Beacon

Predsednik SAD Džo Bajden dva puta je pomešao Gazu sa Ukrajinom najavljujući da će SAD pružiti pomoć ratom razorenoj palestinskoj teritoriji.

Bajden (81) je potvrdio da će humanitarna pomoć biti isporučena u Gazu dan nakon što je Ministarstvo zdravlja te enklave saopštilo da je 30.000 Palestinaca umrlo od početka rata prošlog oktobra.

- U narednim danima, pridružićemo se našim prijateljima u Jordanu i drugima koji obezbeđuju isporuku dodatne hrane i zaliha - rekao je on, dodajući da će SAD „pokušati da otvore druge puteve, uključujući eventualno pomorski koridor“.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Francuska, Jordan i Velika Britanija već su bacali pomoć iz vazduha.

Međutim, Bajden je dva puta pomenuo ispuštanje pomoći za Ukrajinu iz aviona, zbog čega su zvaničnici Bele kuće morali da razjasne da je on u stvari govorio o Gazi.

Sve se odigralo kada je italijansku premijerku Đorđu Meloni ugostio u Vašingtonu.

 

 

- Pomoć koja stiže u Gazu nije ni približno dovoljna. Sada to nije ni približno dovoljno. Nevini životi su na kocki i životi dece. Nećemo stajati po strani dok ne pošaljemo još pomoći tamo. Trebalo bi da unesemo stotine kamiona, a ne samo nekoliko - rekao je on, ali i dalje nije pozvao Izrael na prekid vatre, što bi napaćenim Palestincima sigurno više značilo nego mrvice koje padaju s neba.

Italijanska premijerka pažljivo ga je slušala sve dok nije izgovorio Ukrajina umesto Gaza, a onda se zaledila i netremice gledala pravo u kameru ispred njih.

 

 

Međutim, izokola je kazao da se nada da će doći do sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa do ramazana, svetog muslimanskog meseca koji počinje 11. marta.

Bajdenovo obećanje o ispuštanju pomoći iz vazduha usledilo je dan nakon što je najmanje 115 Palestinaca poginulo tokom napada na kamion sa humanitarnom pomoći u gradu Gaza. Više od 960 osoba je povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Svedoci su rekli da su obližnje izraelske trupe otvorile vatru dok su ogromne mase jurile da izvuku robu iz konvoja pomoći.

Izrael je rekao da su mnogi od mrtvih zgaženi u stampedu koji je nastao nakon napada i da su njegove trupe pucale na neke ljude u gomili za koje su verovali da su krenuli ka njima na preteći način.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike