Evropski zvaničnik priznao: Zapadni specijalci su već u Ukrajini!

28.02.2024

16:12

0

Prema njegovim rečima, to "svi znaju", ali niko nije zvanično priznao

Evropski zvaničnik priznao: Zapadni specijalci su već u Ukrajini!
nato vojska rat - Copyright Profimedia

Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem raspoređivanju zapadnih trupa u Ukrajinu imale su za cilj odvraćanja i stvaranje animoziteta prema Rusiji, a „svi znaju“ da se zapadne specijalne snage nalaze u Ukrajini, rekao je u utorak za Fajnenšel tajms neimenovani visoki evropski zvaničnik odbrane.

- Svi znaju da u Ukrajini postoje zapadne specijalne snage, samo to nisu zvanično priznali - rekao je zvaničnik.

Posle konferencije o Ukrajini koju je u ponedeljak organizovao Pariz, Makron je rekao da su zapadni lideri razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu i da nisu postigli konsenzus po tom pitanju, niti isključili tu mogućnost. Nekoliko zemalja NATO-a, uključujući Nemačku, Italiju, Poljsku, Finsku i Mađarsku, od tada su se distancirali od Makronovog komentara, ističući da nemaju nameru da raspoređuju trupe u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da je Moskva čula izjave francuskog predsednika i da je svesna njegovog stava o potrebi nanošenja strateškog poraza Rusiji, dodajući da su neke zemlje koje su učestvovale na sastanku održanom u Parizu o Ukrajini održale prilično „mudru procenu potencijalnih opasnosti“ u slučaju umešanosti u sukob.

Pored toga, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su razgovori o mogućnosti slanja vojnog osoblja u Ukrajinu usledili zbog odsustva bilo kakvih vidljivih rezultata u povećanju pomoći u vidu isporuke municije i oružja Kijevu.

Zapadne zemlje, uključujući države članice Evropske unije, pružaju vojnu i finansijsku pomoć Kijevu od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. Kremlj je dosledno upozoravao na nastavak isporuke oružja Kijevu, rekavši da će to dovesti do dalje eskalaciju sukoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike