Upitnog zdravlja, ali ne i najstariji predsednik ikada: Ovi svetski lideri su imali više godina od Bajdena dok su bili na vlasti

02.06.2023

21:14

0

Čak njih sedmorica opstala su na funkcijama do srednjih i kasnih osamdesetih, a jedan je dogurao i do 90.

Upitnog zdravlja, ali ne i najstariji predsednik ikada: Ovi svetski lideri su imali više godina od Bajdena dok su bili na vlasti
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Charlie Riedel, File

Kada je američki lider Džozef Bajden pre više od mesec dana najavio da će se kandidovati i drugi put za predsednika 2024. godine, svi su počeli da pišu o njegovim godinama, posebno jer je on već najstariji vođa SAD do sada.

Ako bi bio izabran, Bajden bi imao 82 godine na dan inauguracije 2025. godine, a 86 kada bi napustio Belu kuću u januaru 2029.

U američkim i svetskim medijima bilo je mnogo spekulacija o njegovom mentalnom zdravlju zbog velikog broja gafova koje je imao tokom dve i po godine na vlasti, kao i o njegovoj fizičkoj spremnosti, naročito nakon što je više puta imao problem sa stepenicama predsedničkog aviona, dok je broj inostranih putovanja odlučio da smanji, što se videlo kada je izostao na krunisanju britanskog kralja Čarlsa.

Iako jedan od najnespretnijih i najnestabilnijih, što dokazuje i njegov pad u četvrtak, on nije najstariji svetski lider koji je ikada vladao, jer neki vremešniji su i sada na funkcijama.

Pol Bija

AP Photo/Sunday Alamba, File
Pol Bija

Sa 90 godina predsednik Kameruna je najstariji aktuelni svetski lider, a na vlasti je od 1982. godine, pobedivši poslednji put na izborima u 85. godini sa 71,28 odsto glasova.

Tokom više od četiri decenije i sedam uzastopnih mandata, koje je 2008. godine omogućila ustavna reforma kojom je ukinuto ograničenje mandata, Bijina vladavina nije prošla bez kontroverzi.

Njegovi protivnici su ga redovno optuživali za izbornu prevaru, tvrdeći da je uspešno izgradio državni aparat dizajniran tako da ga zadrži na vlasti.

Poznat po svojim raskošnim putovanjima u palatu na obali Ženevskog jezera, koju je posetio više od 50 puta, Bija nastavlja da pomera granice penzionisanja. Iako nije zvanično najavio kandidaturu za naredne predsedničke izbore 2025. godine, njegova stranka ga je pozvala da se ponovo kandiduje, uprkos pogoršanom zdravlju.

Prošlog februara širom zemlje organizovane su proslave povodom predsednikovog 90. rođendana. Prema navodima vlade, mladi ljudi su spontano izašli na ulice da iskažu svoju ljubav prema Biji.

Konrad Adenauer

AP Photo/Hanns Jaeger
Konrad Adenauer

Prvi kancelar Zapadne Nemačke izabran je sa 73 godine, ali se takmičio i osvojio treći i poslednji mandat sa 85 godina.

Tokom 14 godina dugog mandata (1949-1963), Adenauer je oblikovao nemačke posleratne godine sa snažnim fokusom na integraciju demokratije u Zapadnu Nemačku. Pod njegovim vođstvom dogodile su se velike prekretnice, poput integracije Nemačke u Evropsku ekonomsku zajednicu i pridruživanja NATO-u samo nekoliko godina posle Drugog svetskog rata.

Nadimak mu je bio „Starac“, kako već danas nazivaju trenutnog lidera SAD, naročito zbog usporenog i nesigurnog hoda i stalnog zaboravljanja gde mu je prvi sin Bo preminuo.

Ali Hamenej

Office of the Iranian Supreme Leader via AP
Ali Hamnej

Iranski ajatolah Ali Hamnej (84) donosi konačnu odluku o svemu u svojoj zemlji, a njegovu vladavinu obeležila je brutalnost prema protivnicima.

Nezadovoljstvo je ojačalo poslednjih godina, posle masovnih hapšenja i izricanja smrtnih kazni onima koji protestuju protiv njegove diktatorske vladavine. Kako je bio sveštenik srednjeg ranga osamdesetih, malo ko je očekivao da će Hamnei naslediti Ruholaha Homeinija na mestu iranskog vrhovnog vođe, a on je preuzeo čelnu funkciju u žurnim, ustavno sumnjivim okolnostima 1989.

Bio je predsednik tokom iransko-iračkog rata osamdesetih i preživeo je bombaški napad 1981. koji mu je osakatio ruku.

Na njegovu sreću, njegov opstanak na vlasti ne zavisi od izbora, kao u slučaju predsednika.

Robert Mugabe

AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi, File
Robert Mugabe

Politička karijera Roberta Mugabea dostigla je velike visine pre nego što je postao ozloglašen tokom skoro četiri decenije vladanja Zimbabveom. Došao je na vlast kao šampion antikolonijalne borbe, ali je njegova vladavina pala u autoritarizam dok je nadgledao kolaps privrede i društva Zimbabvea.

Iako je Mugabeova konačna pobeda na izborima bila poremećena optužbama o nameštanju glasova i zastrašivanju, dugogodišnji lider je zabeležio ubedljivu pobedu 2013. godine, sa 89 godina.

Konačno je smenjen kao vođa u svojim devedesetim, tokom državnog udara 2017. Umro je dve godine kasnije.

Đorđo Napolitano

AP Photo/Riccardo De Luca
Đorđo Napolitano

Bivši italijanski predsednik obavljao je svoju uglavnom simboličnu ulogu do 90. godine. Uspešno je vodio zemlju kroz opasnu tranziciju vlasti 2011. godine - zatvarajući to posebno poglavlje priče Silvija Berluskonija.

Delujući uglavnom iza kulisa, Napolitano je ispratio i dočekao pet premijera tokom osam i po godina na funkciji, u vreme kada je italijanska politika bila veoma nestabilna.

Ponovo je izabran protiv svoje volje 2013, sa 87 godina. Želeo je da se povuče, ali je popustio nakon posete partijskih lidera koji su očajnički pokušavali da vrate političku stabilnost Italije. Nakon toga Napolitano je dobio nadimak „kralj Džordž", zbog svoje ljubavi prema državi.

Kada je podneo ostavku dve godine kasnije, rekao je: „Ovde [u predsedničkoj palati], sve je veoma lepo, ali pomalo liči na zatvor. Kod kuće ću biti dobro, mogu da izađem u šetnju.”

Mahmud Abas

AP Photo/Amr Nabil, File
Mahmud Abas

Kao neumorni zagovornik pregovaračkog rešenja za izraelsko-palestinski sukob, aktuelni predsednik Palestine Mahmud Abas (88) uživao je snažnu podršku međunarodne zajednice.

Od tada su se smenila tri šefa politike EU, a trajni mir nije bio bliže, dok je Abas i dalje opstajao na vlasti, uprkos većini anketa koje su pokazivale da Palestinci žele da se on povuče.

Na palestinskim teritorijama nisu održani predsednički izbori od istorijskog glasanja 2005. godine, na kom je on postavljen za šefa države, pri čemu palestinsko rukovodstvo okrivljuje ili Izrael ili mogućnost povećanja uticaja Hamasa za odlaganje izbora.

Vilijam Gledston

AP Photo
Vilijam Gledston

Kraljica Viktorija je navodno opisala Gledstona kao „poluludog radikala“ i pre nego što je sa 82 godine krenuo u trku da četvrti put bude izabran za premijera Britanije

U tom trenutku (krajem 19. veka) Gledston je već decenijama premašio očekivani životni vek Britanaca u to vreme.

Tokom svoje karijere proširio je glasanje za muškarce, ali nije uspeo da usvoji sistem domaće vladavine u Irskoj, i bio je osuđen zbog navodne neaktivnosti u pomaganju britanskim vojnicima koji su zaklani u opsadi Kartuma.

Gledston je bio dotad najstariji britanski premijer kada je na kraju podneo ostavku sa 84 godine - i od tada niko nije oborio taj rekord. Osim toga, niko nije služio više od četiri mandata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike