Kenedi ne oprašta: Bajden je pretnja za demokratiju, nijedan predsednik nije uradio ono što je uradio on

03.04.2024

12:12

0

Trenutna američka administracija zamerila mu se na više načina

Kenedi ne oprašta: Bajden je pretnja za demokratiju, nijedan predsednik nije uradio ono što je uradio on
Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Američki predsednik Džo Bajden mogao bi da predstavlja veću opasnost za američku demokratiju od bivšeg predsednika i rivala na izborima 2024. Donalda Trampa, rekao je drugi predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi.

Bajden je prvi predsednik u istoriji SAD koji je mobilisao federalne agencije da ućutkaju svoje političke protivnike, naveo je političar.

Govoreći na CNN-u ponedeljak, Kenedi Mlađi je ukazao na to da je bio blokiran na različitim platformama društvenih medija tokom Bajdenovog mandata i označio je to kao pokušaj da se "cenzuriše politički govor”, čime je prekršen Prvi amandman američkog ustava. On je takođe pripisao "cenzuru“ pritisku Bele kuće.

Na pitanje Erin Barnet sa CNN-a ko predstavlja veću pretnju po demokratiji, Kenedi je izjavio da i dalje vidi Bajdena kao veću opasnost.

- Pitanje je bilo ko je veća pretnja demokratiji? I ono što bih rekao je... Neću da odgovaram na to pitanje. Ali mogu da tvrdim da predsednik Bajden jeste, jer je Prvi amandman, Erin, najvažniji - rekao je kandidat voditeljki.

- Mogu da iznesem argument da je predsednik Bajden mnogo gora pretnja demokratiji, a razlog za to je što je predsednik Bajden prvi kandidat u istoriji, prvi predsednik u istoriji koji je koristio savezne agencije da cenzuriše politički govor, tako da cenzuriše svog protivnika - dodao je.

AP Photo/Meg Kinnard
Robert Kenedi Mlađi

Političareva stranica na Instagramu suspendovana je 2021. godine zbog, kako je njena matična kompanija Meta opisala, "uzastopnog deljenja opovrgnutih tvrdnji o koronavirusu ili vakcinama“. Nalog je ponovo aktiviran 2022. godine, ubrzo nakon što je Kenedi najavio svoju predizbornu kampanju.

Prošle godine Kenedi je svedočio pred potkomitetom Predstavničkog doma za pravosuđe o naoružanju savezne vlade, gde je govorio u okviru istrage republikanaca u Predstavničkom domu o navodnoj cenzuri društvenih medija protiv konzervativaca. Političar je stavio slobodu govora u fokus svoje predsedničke kampanje.

Kenedi (70) je sin bivšeg američkog državnog tužioca Roberta Kenedija i nećak bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija, koji su obojica ubijeni 1960-ih. Nedavno je postao ozloglašen jer je bio istaknuti kritičar vakcina i što je pozivao na prekid "proksi ratova“ koje vode SAD.

Bivši kandidat Demokratske stranke sada vodi kampanju kao nezavisni pred izbore u novembru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike