Bajdenov rejting se spustio na istorijski minimum: Samo jedan predsednik SAD se srozao toliko

28.04.2023

23:55

0

Anketa je sprovedena od 3. do 25. aprila i završena je onog dana kada je zvanično pokrenuo kampanju za reizbor

Bajdenov rejting se spustio na istorijski minimum: Samo jedan predsednik SAD se srozao toliko
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Rejting američkog predsednika Džoa Bajdena pao je na istorijski nizak nivo pošto je najavio da će se kandidovati za reizbor, prema anketi Galupa objavljenoj u četvrtak. Samo 37 odsto ispitanika reklo je da odobrava način na koji Bajden obavlja posao - što je najmanji broj koji je Galup prijavio od njegove inauguracije 2021.

- Bajdenova podrška bila je u rasponu od niskih 40 odsto tokom većine poslednjih 19 meseci, osim trenutnog stanja i 38 odsto prošlog jula. Samo je Ronald Regan početkom 1983. imao niži rejting za deveto tromesečje među izabranim predsednicima posle Drugog svetskog rata - naveo je Galup.

Anketa je sprovedena od 3. do 25. aprila i završena je onog dana kada je Bajden zvanično pokrenuo kampanju za reizbor. U utorak je predsednikov tim objavio svoj prvi video-oglas, sa sloganom „Završimo posao“.

Najhitniji Bajdenovi izazovi uključuju usporavanje ekonomskog rasta, visoku inflaciju i energetsku krizu. Prema Galupovom indeksu ekonomskog poverenja, 16 odsto Amerikanaca ocenjuje ekonomiju kao „odličnu” ili „dobru”, 37 odsto kao „prosečnu”, a 47 odsto kao „lošu”, dok 75 procenata kaže da je ekonomija sve lošija.

Bajdenov verovatni protivnik na opštim izborima, bivši predsednik Donald Tramp, izjavio je u novembru 2022. da se kandiduje za reizbor.

- Živimo u katastrofi. Vašim glasanjem 5. novembra 2024. slomićemo Džoa Bajdena... na glasačkoj kutiji - rekao je Tramp gomili pristalica u četvrtak.

Tramp je osvojio predsedničku poziciju 2016. pobedivši bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton, ali je izgubio od Bajdena 2020. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike