Sedmica u svetu: Izborna melodrama u SAD, turbulencije na istoku Evrope i Maskova nova igračka

13.11.2022

20:30

0

Evropa je nastavila da se bori sa krizom, migranti su posvađali članice EU, a strateški bitan most je srušen

Sedmica u svetu: Izborna melodrama u SAD, turbulencije na istoku Evrope i Maskova nova igračka
Copyright Profimedia AP/Mosa'ab Elshamy/Sergei Karpukhin, Sputnik

U nedelji za nama (7-13. novembra) Rusija se odlučila za taktičko povlačenje posle kog je pokrenula ofanzivu na ukrajisnku vojsku, dok je sa svih strana pominjano ponovno pokretanje pregovora između Kijeva i Moskve. U Sjedinjenim Američkim Državama održani su međuizbori, Evropa je nastavila da se bori sa krizom, migranti su posvađali članice EU, a strateški bitan most je srušen.

Povlačenje iz Hersona i rušenje mostova

Na istoku Evrope bilo je tenzično i ove sedmice zbog upornih pokušaja Ukrajine da povrati aneksirane teritorije. Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da bi Kijev rado upotrebio nuklearno oružje u borbi sa Moskvom, iz Nemačke su se ogradili rekavši da ukrajinska vlada sama treba da odluči da li će da pokrene pregovore s ruskom, dok je beloruski lider Aleksandar Lukašenko nazvao evropske lidere "ludacima" zato što dodatno raspiruju vatru.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Vatikan je ponudio svoju teritoriju za pregovore Rusije i Ukrajine i predložio da bude posrednik u njima, generalni sekretar NATO Jesn Stoltenberg izjavio je da bi za ceo svet bilo katastrofalno da Kijev pristane na uslove Moskve, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izneo je u ponedeljak svoje uslove za nastavak pregovora.

Zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov poginuo je u sredu u saobraćajnoj nesreći, a dva dana kasnije sahranjen je u prisustvu brojnih zvaničnika. Posle svih besmislenih gestova podrške, ove sedmice usledio je još jedan kada je glumac Šon Pen svog Oskara dao Zelenskom, otkriveno je da Putin ne ide na samit G20 i da će umesto njega u Indoneziju otići ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok je američki general Mark Mili predvideo kraj sukoba na istoku Evrope.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je u sredu komandantu ruske vojske u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa iz Hersona, sa desne na levu obalu Dnjepra, a brojni stručnjaci upozorili su Ukrajinu da zbog toga ne bi trebalo da se raduje. Američki vojni analitičar objasnio je da povlačenje Rusa iz Hersona nije poraz, u petak su sve ruske trupe prešle na levu stranu Dnjepra, odakle su gađale ukrajinske vojnike i opremu.

Vojni analitičar, novinar i, kasnije ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji, Miroslav Lazanski izjavio je da će Ukrajina biti podeljena na dva dela, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja prisetio se zločina SAD i NATO u Avganistanu, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio da se borbe mogu završiti samo na dva načina.

AP Photo/LIBKOS
 

Pentagon je objavio spisak oružja koje šalje Ukrajini, Kijev je uveo nova ograničenja za ruski jezik, Kina je odgovorila Bajdenu posle komentara o odnosima sa Rusijom, a pojavile su se i informacije da je u Beloj kući došlo do razdora zbog stava o pregovorima između Rusije i UkrajineRusija zabranila ulazak u zemlju Bajdenovoj porodici, nemački kancelar Olaf Šolc naglasio je da sankcije za ruski gas planski nisu uvedene, a pojavile su se i fotografije Antonovskog mosta, koji je raznet nakon povlačenja ruske vojske iz Hersona.

Izborna melodrama u SAD

U Americi se ove nedelje najviše pričalo o izborima, pa su mediji znatno manje brujali o dešavanjima u Ukrajini. U ponedeljak su američki predsednik Džozef bajden i njegov prethodnik Donald Tramp održali predizborne mitinge, a aktuelnom lideru SAD pošlo je za rukom da se i tom prilikom osramoti jer je zamalo pao dok je držao govor. Milijarder Ilon Mask pozvao je ljude da glasaju za republikance, Tramp je najavio da će 15. novembra saopštiti važnu vest, a kad su zatvorena prva birališta pozvao je Amerikance na protest.

AP Photo/Morry Gash
 

Guverner Floride Ron Desantis trijumfovao je u svojoj državi, ankete su pokazale da većina građana ne bi želela da se Bajden ponovo kandiduje, a razmatralo se i šta bi republikaci mogli da urade ukoliko uspeju da osvoje većinu i preuzmu Kongres. Na ovim međuizborima oni nisu samo birali nove predstavnike u kongresu i na čeluu svojih država, nego su glasali i protiv ropstva i o pravu na abortus.

Nakon što se brojanje glasova odužilo na nekoliko dana, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je izborni sistem SADglasalo se čak i za mrtve ljude, posle nekoliko dana prebrojavanja saopšteno je da su demokrate osvojile Arizonu, čime su izjednačile u trci za Senat, a šta se sve dešavalo na Divljem zapadu na dan izbora možete pročitati OVDE. Usred napete nedelje Bajden je ponovo pomešao Ukrajinu i Irak

Nemirna Evropa

Blumberg je pisao da Sjedinjene Američke Države traže način da održe saradnju sa Rusijom dok druge zemlje pritiskaju da joj uvedu sankcije, u Grčkoj su štrakovali radnici koji su zahtevali veće plate zbog velikih poskupljenja, dok je centar Beča na dva sata ostao bez struje, ali to navodno nije bilo planirano. Mađarska je kritikovala odluke EU vezane za sankcije, a Moskva je iznela uslove za pregovore sa Briselom.

Mir mir mir, ko je ovde kriv?

AP Photo/Matt Dunham, File
 

U Evropskoj uniji nastala je pometnja kada su se Italija i Francuska sukobile zbog migranata. Zbrka je nastala kada je francuski brod spasao migrante od davljenja, nakon čega je Italija odbila da pristane da se iskrcaju na njenoj teritoriji, zbog čega je nemačka NVO odlučila da tuži novu vladu ove zemlje.

Maskova nova igračka

Čim je milijarder Ilon Mask preuzeo kompaniju "Tviter", usledila su masovna otpuštanja, a ove sedmice on je izneo ambiciozni cilj da ova društvena mreža postane najtačniji izvor informacija. Neki korisnici su zbog njegovog preuzimanja popularne mreže počeli da traže alternativne platforme, pa su pohrlili na Mastodon, Bajden je izjavio da treba proveriti njegove odnose sa drugim zemljama, a kakav je Mask kao šef možete pročitati OVDE.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike