Druge teraju da uvedu sankcije, a oni traže izlaz: Bela kuća američkim bankama naložila da sarađuju sa Rusijom?

08.11.2022

15:19

0

Dok Evropa pati, a države koje odbijaju da uvedu ograničenja trpe pritiske iz Vašingtona, SAD nalaze rupe kako bi spasile svoju ekonomiju od propasti

Druge teraju da uvedu sankcije, a oni traže izlaz: Bela kuća američkim bankama naložila da sarađuju sa Rusijom?
JPMorgan Čejs - Copyright AP Photo/Seth Wenig, File

Bajdenova administracija privatno poziva vodeće američke banke poput JPMorgan Čejsa i Sitigrupa da nastave da posluju sa strateškim ruskim firmama uprkos sankcijama uvedenim Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, rekli su za Blumberg ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

Zahteve su uputili Ministarstvo finansija SAD i Stejt department, dok vlada pokušava da održi pritisak na Rusiju, ali u isto vreme izbegne „globalnu ekonomsku katastrofu“, izvestila je novinska agencija u ponedeljak.

Vašington je tražio usluge kao što su poravnanja u američkim dolarima, transferi plaćanja i finansiranje trgovine za ruske firme koje su izuzete od određenih aspekata sankcija, uključujući gasnog giganta Gasprom i proizvođače đubriva Uralkali i FosAgro, rekli su izvori.

Kao rezultat toga, najveće američke banke su trenutno „uhvaćene u raskoraku“ između Bajdenove administracije i Kongresa, koji insistira na oštrijim merama protiv Moskve.

Sankcije sprečavaju američke banke da pružaju usluge subjektima i ljudima sa crne liste, a prekršaji su kažnjivi kaznama od više milijardi dolara.

Džejmi Dajmon, izvršni direktor investicione banke JPMorgan Čejs, navodno je bio propitan na saslušanju u Kongresu u septembru zbog toga što je njegova kompanija navodno koristila rupe u režimu sankcija kako bi nastavila da radi sa Rusijom. Bankar je odgovorio rekavši da „sledi uputstva američke vlade“.

AP Photo/Wilfredo Lee
 

Portparol Trezora kazao je za Blumberg da je izdao uputstva bankama, pojašnjavajući da su aktivnosti u humanitarnoj pomoći, energetici i poljoprivredi odobrene. JPMorgan i Sitigrup su odbili da komentarišu.

- Kongres ovo treba da razume - američka vlada nije uvela sveobuhvatan embargo sa Rusijom, još uvek postoje oblasti u kojima je poslovanje dozvoljeno - istakla je Nnedinma Ifudu Nveke, advokat specijalizovan za ekonomske sankcije u „Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP".

Trezor će „nastaviti da održava sastanke kako bi edukovao banke o tim dozvoljenim transakcijama, posebno u humanitarnom prostoru“, dodala je Nveke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike