Dvoje demokrata preminulo, ali su svejedno pobedili na izborima! (VIDEO)

10.11.2022

13:49

0

Autor: N. Pavlović

Bizarnost na američkim međuizborima

Dvoje demokrata preminulo, ali su svejedno pobedili na izborima! (VIDEO)
Copyright Youtube/WTAJ News

Članovi Kongresa, demokrate Barbara Kuper i Toni Deluka, ponovo su izabrani u svojim izbornim jedinicama iako su preminuli prošlog meseca.

I Kuperova, i Deluka bili su veterani američke politike - Kuperova je bila članica Kongresa od 1996, a Deluka od 1982, a Kuperovoj je u aprilu ove godine čak odato i priznanje u Nešvilu kao najstarijem zakonodavcu u Kongresu. 

Deluka, demokrata koji je predstavljao predgrađe Pitsburga "pobedio" je na međuizborima Zaru Livingston iz Zelene partije iako je od limfoma preminuo 9. oktobra u 85. godini. Bilo je prekasno da se njegovo ime skine sa glasačkih listića, naveli su zvaničnici.

Deluka je tako zadržao svoje mesto sa 86 odsto osvojenih glasova, a specijalni izbori će biti održani kako bi se odlučilo ko će ga naslediti.

- Iako smo veoma tužni zbog gubitka predstavnika Tonija Deluke, ponosni smo što smo videli kako glasači nastavljaju da iskazuju svoje poverenje u njega i pokazuju posvećenost vrednostima Demokratske partije izabravši ga i posthumno - navedeno je u saopštenju ogranka stranke u Pensilvaniji. 

Sa druge strane, Barbara Kuper iz Tenesija je takođe preminula u oktobru. Imala je 93 godine. Uprkos tome, izabrana je kao odbornik u distriktu 86.

Bila je članica nekoliko komiteta, uključujući Komitete za poljoprivredu i zdravstvo, navode američki mediji. 

I u njenom slučaju će se na posebnim izborima odlučiti ko će doći na njeno mesto.

Podsetimo, na osnovu dosad izbrojanih glasova na izborima za američki Kongres, republikanci su u blagoj prednosti u odnosu na demokrate u trci za Senat sa osvojenih 49 naspram 48 mesta - republikanci moraju da osvoje 51 mesto za većinu, a demokrate 50.
Prednost republikanaca u trci za kontrolu Predstavničkog doma je nešto veća - 209 osvojenih mesta naspram 191, a da bi se formirala većina potrebno je osvojiti 218 mesta.

U trci za kontrolu nad Senatom presudiće rezultati izbora u tri savezne države - Džordžiji, Nevadi i Arizoni.

Izborne komisije širom SAD još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike