Razdor u Beloj kući zbog Ukrajine: Jedni bi da podstaknu Kijev na pregovore, drugi guraju u još dublji sukob

11.11.2022

21:02

0

General Mark Mili smatra da je trenutak da se sedne za sto došao, ali se američki predsednik Bajden ne slaže sa njim

Razdor u Beloj kući zbog Ukrajine: Jedni bi da podstaknu Kijev na pregovore, drugi guraju u još dublji sukob
Bela kuća - Copyright Pixabay

Američka vlada je podeljena oko toga da li da vrši pritisak na Ukrajinu da započne mirovne pregovore sa Rusijom, pošto su neki zvaničnici uvereni da neće dobiti bolje uslove u budućnosti, pisao je Njujork tajms u četvrtak, pozivajući se na izvore.

Prema zvaničnicima Bele kuće sa kojima je taj magazin razgovarao, general Mark Mili, koji je na čelu Združenog generalštaba SAD, izjavio je tokom internih sastanaka da su kijevske snage postigle sve što razumno mogu očekivati pre nego što nastupi zima i da „treba da pokušaju da zacementiraju svoje dobitke za pregovaračkim stolom” sa Rusijom.

Mili je očigledno mislio na nedavnu odluku Moskve da povuče svoje trupe sa desne obale reke Dnjepar, uključujući i iz grada Hersona, što je potez napravljen da bi se sačuvali životi ruskih vojnika.

Međutim, navodi se da se drugi visoki zvaničnici protive Milijevom načinu razmišljanja, tvrdeći da ni Moskva ni Kijev sada nisu spremni za razgovore, dok bi svako zatišje u borbama omogućilo Rusiji da se pregrupiše. Iako veruju da će sukob na kraju biti rešen diplomatskim putem, konsenzus je da trenutak za razgovore „nije nastupio“ i da se na SAD ne treba gledati kao da pokušavaju da zadrže Kijev dok je „u zamahu“.

Izveštaj dolazi pošto je američki predsednik Džozef Bajden u četvrtak rekao da ne „misli da će sukob biti rešen dok Putin ne ode iz Ukrajine“.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef Bajden

Istog dana, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da Vašington „ne vrši pritisak na Ukrajinu“ da obavi bilo kakve pregovore sa Rusijom, insistirajući da „konsultuje“ Kijev kao partnera i pruža mu različite oblike podrške.

Moskva je više puta izjavila da, iako ne vodi nikakve razgovore sa SAD o Ukrajini, ostaje otvorena za diplomatski angažman sa Kijevom. Međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postavio je uslove za bilo kakav diplomatski angažman, koji uključuju „obnavljanje teritorijalnog integriteta“, „nadoknadu za svu ratnu štetu“ i „kažnjavanje svakog ratnog zločinca“.

Zelenski je ranije potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih pregovora sa Putinom, sugerišući da će Kijev razgovarati sa Rusijom samo kada bude imala drugog predsednika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike