Pentagon objavio spisak oružja koje šalje Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći

11.11.2022

14:24

0

Lista je poduga, a u slučaju Himarsa ne navodi se koja količina municije će biti poslata

Pentagon objavio spisak oružja koje šalje Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći
Himars - Copyright AP Photo/Mosa'ab Elshamy, File

Najnovija serija američke vojne pomoći Ukrajini sastoji se uglavnom od artiljerijske municije i raketa PVO kratkog dometa, otkrio je Pentagon u četvrtak. Vašington kaže da će novo oružje pomoći Kijevu da se suprotstavi napadima ruskih bespilotnih letelica na važne delove infrastrukture.

Ukrajinska vojska će dobiti 21.000 artiljerijskih metaka kalibra 155 mm, kao i 500 precizno navođenih granata Ekskalibur i 10.000 metaka za teške minobacače kalibra 120 mm, pored neodređene količine municije za američki raketni sistem visoke mobilnosti HIMARS, koji isporučuju SAD, saopštio je Pentagon.

SAD su takođe obećale četiri vozila protivvazdušne odbrane Avendžer, hamvije opremljene sa četiri lansera za prenosive rakete Stinger.

Takođe će poslati nenavedeni broj raketa Hawk za terenska vozila protivvazdušne odbrane iz 1950-ih. Španija je prošle nedelje isporučila četiri svoja rezervna Hawk-a, a u četvrtak je obećalada će poslati još dva.

Među opremom koja je navedena u saopštenju je i 100 hamvija, 400 bacača granata, neodređena količina malokalibarskog oružja, 20 miliona komada municije, „oprema za rušenje za čišćenje prepreka“ i oprema za hladno vreme.

Prema priznanju Pentagona, ovo je 25. „povlačenje“ američkih vojnih zaliha od avgusta 2021. - šest meseci pre početka ruske operacije u Ukrajini u februaru. Vašington kaže da je posvetio više od 21,4 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini od 2014. godine, kada je državni udar u Kijevu koji su podržale SAD zbacio izabranu vladu i pokrenuo sukob oko Krima i Donbasa.

Povlačenje u četvrtak ne treba mešati sa prošlonedeljnom najavom od 400 miliona dolara u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja uglavnom pokriva troškove za renoviranje opreme koju su SAD već namenile Kijevu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike