"Ona škripi i poskakuje, ali će vas dovesti do cilja": Pre 103 godine rodio se tvorac najpoznatije puške - "kalašnjikova"! (FOTO)

10.11.2022

07:00

0

Prema nekim proračunima, danas u svetu ima više od 100 miliona komada AK-47 u raznim verzijama, odnosno 200 miliona sa brojnim kopijama ovog automata

"Ona škripi i poskakuje, ali će vas dovesti do cilja": Pre 103 godine rodio se tvorac najpoznatije puške - "kalašnjikova"! (FOTO)
Spomenik Mihailu Timofejeviču Kalašnjikovu - Copyright Profimedia

Na današnji dan pre 103 godine rodio se tvorac najpoznatije puške u istoriji čovečanstva - Mihail Timofejevič Kalašnjikov.

Njegov put počeo je iz Sibira 1919. godine radom na železnici, a onda i odlaskom u vojsku 1939. gde je učio za tenkistu. 

Još tu dolazi do izražaja njegov talenat za modernizaciju vojne opreme, a posle teškog ranjavanja u bici za Brjansk 1941. posvetio se usavršavanju oružja. 

Na prototipu puške AK-47 počeo je da radi 1946, a prvi primerci su proizvedeni već iduće godine. 

Profimedia
Nacrt "kalašnjikova"

Mihailu je uspelo ono što nije nikome, u jednoj pušci ujedinio je razne dotadašnje tipove pušaka i stvorio jednostavno oružje kojim se lako rukuje i koje se rasklapa.

Bivši pukovnik američke vojske Džon Viks početkom osamdesetih godina prošlog veka "kalašnjikov" je nazvao "fordom" pešadijskog naoružanja, a to je objasnio na sledeći način:

- Ona škripi, ona poskakuje, ali će vas dovesti do cilja, to se može reći za AK-47. Nije tako prefinjena kao puške nekih drugih zemalja, ali, jednostavno, ne može se pokvariti. Vojnik je može odneti u vodu, blato, može zaboraviti da je očisti, ali će ona i dalje pucati.

Prema nekim proračunima, danas u svetu ima više od 100 miliona komada AK-47 u raznim verzijama, odnosno 200 miliona sa brojnim kopijama ovog automata. 

Profimedia
Mihail Timofejevič Kalašnjikov sa svojim oružjem

Sa ulaskom televizije u domove na planeti zemlji ne postoji čovek koji ne prepoznaje ovu popularnu automatsku pušku. 

Ne postoji slika konflikta gde se upravo ne vidi "kalašnjikov" - od Vijetnama, preko arapsko-izraelskih ratova, Libana, prostora bivše SFRJ do Avganistana, Iraka, Sirije i Jemena, gde je ova puška korišćena.

Izraelci su za vreme Jomkipurskog rata 1973. često koristili "kalašnjikov", jer se ova puška pokazala izvrsna za područije Bliskog Istoka. Mehanizam rada uticao je i na izraelskog konstruktora Uzeila Galila da konstruiše sličnu pušku.

Od proizvodnje nije dobio ništa

Još od 1947, kada je konstruisao svoj automat AK-47, Mihail Kalašnjikov nije ni slutio da će fabrika u kojoj je proveo čitav radni vek 2009. godine bankrotirati, a da pritom osim slave i ordenja nije uzeo nijedan dolar za svaki proizvedeni automat. Fabrika " Izmaš", koja je nadaleko čuvena po proizvodnji automata "kalašnjikov", 2009. je objavila bankrot.

Profimedia
Spomenik Mihailu Timofejeviču Kalašnjikovu

Vlasnik fabrike oružja Andrej Markin proglasio je bankrot, navodeći da je dug njegove fabrike dostigao oko 180. 000 evra, što je u Rusiji izazvalo šok, ne samo zato što je to grana namenske industrije koja ostvaruje profit, nego što je u njoj bio zaposlen i konstruktor čuvenog AK-47 Mihail Timofejevič Kalašnjikov, koji od proizvodnje svog modela nije dobio ni dinar, osim ordenja svih sovjetskih i ruskih predsednika, a na Zapadu je mogao biti multimilijarder, koji uživa u vilama, automobilima i "šuškama" na bankarskom računu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike