Šojgu naredio povlačenje vojske iz Hersona preko Dnjepra! Surovikin: Ovo je veoma teška odluka (VIDEO)

09.11.2022

16:07

0

Velika je opasnost po civile

Šojgu naredio povlačenje vojske iz Hersona preko Dnjepra! Surovikin: Ovo je veoma teška odluka (VIDEO)
Sergej Šojgu - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je danas komandantu ruske vojske u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa sa desne na levu obalu Dnjepra u pravcu Hersona.

Šojgu je rekao da su život i zdravlje ruskog vojnog osoblja uvek prioritet, te da se mora uzeti u obzir i opasnost po civilno stanovništvo.

- Pobrinite se da svi civili koji žele mogu da odu. Nastavite povlačenje trupa i preduzmite sve mere da se omogući bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme preko reke Dnjepar - poručio je Šojgu Surovikinu na komandnom mestu ruske vojske.

Profimedia
Surovikin

Prethodno je Surovikin predložio Šojguu organizovanje odbrane duž leve obale Dnjepra u pravcu Hersona.

Surovikin je rekao da je to "veoma teška odluka", ali je dodao da će tim manevrom biti oslobođen deo snaga i sredstava koji će biti upotrebljeni za aktivna dejstva na drugim pravcima, uključujući ofanzivna.

Surovikin je dodao da da više nije moguće snabdevati Herson. Kako se navodi, snabdevanje je otežano nakon što su ukrajinske snage uništile nekoliko mostova.

Rusija je proteklih dana evakuisala hiljade stanovnika brodovima.  

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je danas da je suviše rano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona.

Dok se ukrajinska zastava vijori nad Hersonom nema smisla razgovarati o ruskom povlačenju, naveo je Podoljak u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

Podsetimo, krajem septembra je Moskva anektirala četiri ukrajinske oblasti u kojima je prethodno održan referendum o pristupanju Rusiji.

Takođe, danas je u saobraćajnoj nesreći poginuo zamenik šefa administracije Hersonske oblasti, Kiril Stremousov.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike