Medvedev: Ukrajina bi sa đavolskim zadovoljstvom upotrebila nuklearno oružje protiv nas

07.11.2022

09:22

0

Autor: 24sedam

"Kijevske vlasti gorko plaču zbog odluke donete u okviru Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. godine"

Medvedev: Ukrajina bi sa đavolskim zadovoljstvom upotrebila nuklearno oružje protiv nas
Dmitrij Medvedev - Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sprovođenju specijalne operacije Rusije u Ukrajini u značajnoj meri doprinele su i pretnje Kijeva da će obnoviti nuklearni program, izjavio je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je konstatovao da aktuelne kijevske vlasti "gorko plaču zbog odluke donete u okviru Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. godine o povlačenju sa njihove teritorije nuklearnog arsenala koji je nasleđen od SSSR".

- I još su (ukrajinski lideri govorili) da bi ga sa đavolskim zadovoljstvom upotrebili protiv nas i svojih sopstvenih građana - dodao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, to su nedvosmisleno nagoveštavali preteći obnovom nuklearnog programa, što je u velikoj meri bio razlog sprovođenja specijalne operacije.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Istovremeno, Medvedev je istakao da su svi ukrajinski predsednici, od Leonida Kravčuka do Vladimira Zelenskog, posle govorili o odustajanju Ukrajine od nuklearnog naoružanja kao o iznuđenom koraku, „iako Kijev nije imao sredstva da održava ‘moć' koja mu je slučajno zapala“.

Zvaničnik je podsetio i da je odluka o uklanjanju nuklearnog arsenala iz Ukrajine bila uslovljena velikim pritiskom Vašingtona.

On je kao suprotan primer Ukrajini naveo Južnoafričku Republiku, koja je bila „prva i jedina zemlja koja je imala nuklearno oružje, potencijal za njegovu proizvodnju, kontrolni sistem, sredstva za isporuku i koja je donela važnu političku odluku da sve to odbaci“.

- Upravo zato je Južnoafrička Republika danas najvažniji predstavnik globalne arhitekture novog multipolarnog svetskog poretka u nastajanju. Pretorija je, uz Rusiju, Kinu, Indiju i Brazil, ključni element dobro koordinisanog mehanizma BRIKS-a - zaključio je Medvedev.

Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja nakon potpisivanja Budimpeštanskog memoranduma 4. decembra 1994. kojim je zemlji garantovan teritorijalni integritet. Dokument su takođe potpisale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Rusija.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike