Mađarska kritikovala odluke Evropske unije: Sankcije su "potpuni promašaj", rat postaje sve brutalniji, u EU se jedino mi zalažemo za mir

10.11.2022

15:12

0

Ministar spoljnih poslova branio je odluku Mađarske da odbije pozive Kijeva da pošalje oružje i da ne učestvuje u obuci ukrajinskih trupa

Mađarska kritikovala odluke Evropske unije: Sankcije su "potpuni promašaj", rat postaje sve brutalniji, u EU se jedino mi zalažemo za mir
Peter Sijarto - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Sankcije Rusiji nisu postigle nijedan od postavljenih ciljeva Evropske unije i samo su nanele štetu ekonomijama država članica, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

EU je, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i nekoliko drugih zemalja, uvela stroga ograničenja Moskvi kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini, koja je pokrenuta u februaru.

- Sankcije koje je uvela Evropska unija Rusiji su propale. One su potpuni neuspeh - rekao je Sijarto za jordanske Roja njuz u nedelju.

- Iz Evropske komisije je rečeno da će sankcije pomoći da se što pre završi ovaj rat i da će baciti rusku ekonomiju na kolena. Kakav je ishod? Potpuno suprotan - dodao je on.

- Rat postaje sve brutalniji… A, u međuvremenu, evropska ekonomija veoma teško pati - naveo je Sijarto, dodajući da je kontinent pogođen „ogromnom energetskom krizom“, kao i visokom inflacijom i rastom cena hrane.

Ministar je rekao da je Mađarska platila 7 milijardi evra (6,9 milijardi dolara) za uvoz energije 2021. godine, ali da ove godine mora da plati 19 milijardi evra (18,9 milijardi dolara).

- To je previše, a posledica je neuspele politike sankcija - kazao je Sijarto.

AP Photo/John Minchillo
Peter Sijarto

Mađarski ministar je rekao da bi, umesto na ekonomska ograničenja, EU trebalo da se fokusira na postizanje mira u regionu. On je tvrdio da bi rešenje u Ukrajini moglo da se postigne kao rezultat pregovora između Rusije i SAD.

- U suštini, mi smo jedini u Evropi koji se zalažu za mir - rekao je on.

Ministar spoljnih poslova branio je odluku Mađarske da odbije pozive Kijeva da pošalje oružje i da ne učestvuje u obuci ukrajinskih trupa. Ove mere „doprinose eskalaciji“, a ne pomažu u okončanju sukoba, naglasio je on.

Mađarska ekonomija se u velikoj meri oslanja na rusku energiju, a vlada se opirala planovima Brisela da u potpunosti zabrani uvoz nafte i gasa iz Moskve. Nakon napetih pregovora, Budimpešta je dobila nekoliko izuzeća od ograničenja za kupovinu ruskih fosilnih goriva širom bloka.

Mađarska je ove nedelje saopštila da neće podržati paket zajedničkih zajmova EU, koji bi obezbedio 18 milijardi evra (17,9 milijardi dolara) pomoći Kijevu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike