Olaf Šolc priznao: Planski nismo uveli sankcije za ruski gas

12.11.2022

10:23

0

Nemački kancelar je istakao da nije dozvolio da ga bilo kakva kritika spreči da održava dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

Olaf Šolc priznao: Planski nismo uveli sankcije za ruski gas
Olaf Šolc - Copyright AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da njegova zemlja nije uvela sankcije na ruski gas jer je bila svesna da mnogo država zavisi od isporuka tog energenta iz Rusije.

- Nismo uvodili sankcije na gas. Ni Nemačka, ni EU, ni zemlje G7 nisu uvodile sankcije - rekao je on za TV NDR i dodao da je to učinjeno namerno jer je Berlin znao koliko država zavisi od isporuka ruskog gasa i nije želeo da im stvara poteškoće.

- Mi smo iz Rusije dobijali polovinu gasa, drugi su zavisni 80-90 odsto, a tako su se stekle i istorijske okolnosti, jer te zemlje su i dalje na istoku i njihova infrastruktura je takva - naveo je Šolc.

Trenutno u Nemačku uopšte ne dolazi ruski gas, rekao je nemački kancelar, dodajući da je njegova zemlja tu situaciju predvidela, pa je popunila skladišta gasa tako što je izvršila diverzifikaciju izvora energenata.

U intervjuu za NDR Šolc je rekao da nije dozvolio da ga bilo kakva kritika spreči da održava dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Takođe je izneo stav da u ovom trenutku nije moguće diplomatsko rešenje konflikta u Ukrajini.

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

- Svi želimo da se konflikt okonča i da nastupi mir, to je sve ovo vreme tema mojih razgovora sa predsednikom Rusije - rekao je on.

U tom kontekstu on je podsetio da je u februaru u Moskvi razgovarao sa Putinom koji je tada zahtevao da u Ukrajini ne bude raketa koje bi bile pretnja po Rusiju i da bude isključena mogučnost članstva Ukrajine u NATO.

Šolc tvrdi da je Kijevu predlagao sporazum o kontroli naoružanja koji isključuje raspoređivanje raketa, kao i da je naglašavao da ulazak Ukrajine u NATO nije opcija u narednih 20-30 godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike