Rusko povlačenje iz Hersona je zamka? Zapadni vojni stručnjaci upozoravaju da Ukrajinci ne treba da se raduju

10.11.2022

14:20

0

Autor: 24sedam

Mislim da bi lako mogla biti zamka, jer Ruse nikad ne treba uzimati zdravo za gotovo, rekao je penzionisani britanski general Širef

Rusko povlačenje iz Hersona je zamka? Zapadni vojni stručnjaci upozoravaju da Ukrajinci ne treba da se raduju
Ruska vojska - Copyright AP Photo/Dmitry Lovetsky

Ruski vojni vrh doneo je odluku da povuče trupe iz Hersona, grada koji posle nedavno održanih referenduma Moskva smatra delom ruske teritorije.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saglasio sa predlogom komandanta združenih snaga ruske vojske Sergejom Surovkinom da se organizuje odbrana u regionu Hersona na levoj odnosno istočnoj obali Dnjepra.

Profimedia
General Sergej Surovikin

- Herson i susedna naselja ne mogu u potpunosti da se snabdevaju i funkcionišu, životi ljudi su stalno u opasnosti - rekao je Surovikin.

On je u izjavi za rusku televiziju kazao da je predložio uspostavljanje odbrambenih linija na istočnoj obali reke Dnjepar.

“Neprijatelj ne donosi poklone”

Na prvi pogled, to bi značilo da je ukrajinska vojska nanela ogroman poraz ruskoj armiji, te da se Rusija povlači i sa teritorije koju vidi kao svoju. Međutim, odmah po objavljivanju odluke ruskog vojnog vrha pojavile su se nagađanja da se ne radi ni o kakvom povlačenju, nego da je reč o zamci koju Rusija pokušava da podmetne ukrajinskoj vojsci.

Na to je upozorio čak i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je ocenio da u medijskom prostoru postoji mnogo radosti zbog povlačenja ruskih trupa.

 

 

- Ali naše emocije moraju biti uzdržane - uvek tokom rata. Ali treba da shvatite: niko jednostavno ne pobegne ako ne oseti snagu. Neprijatelj nam ne donosi poklone, ne čini geste dobre volje - rekao je on.

S druge strane, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je izjavio da Kijev ne vidi "bilo kakve znake da Rusija potpuno napušta grad" i rekao da su ove izjave "možda dezinformacije".

Lord Denat, bivši šef britanske vojske, rekao je da Herson treba posmatrati "veoma pažljivo", dodajući da bi povlačenje moglo biti deo istinske želje za pregrupisavanjem - ili lukavstvo da se Ukrajinci ohrabre da napreduju.

- Rusi su majstori obmane i kamuflaže - kazao je on.

“Tu mora biti neka začkoljica”

Uzdržan je i bivši zamenik vrhovnog komandanta snaga NATO-a, penzionisani britanski general Ričard Širef. On je istakao da postoji "pristojna verovatnoća" da je najavljeno rusko povlačenje iz Hersona - zamka.

Na pitanje o najavi ruskog povlačenja, on je rekao da se “prvo moramo uveriti da se ruske snage zaista povlače sa zapadne obale reke Dnjepar”.

Tanjug/AP Photo, File
Ruski vojnici

- Videli smo tu pantomimu od sastanka juče u Kremlju između ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i Sergeja Surovikina, komandanta ruskih snaga u Ukrajini. Ne smemo ništa što Rusi kažu uzeti zdravo za gotovo, tako da mislim da je prvi zadatak shvatiti šta se zaista događa. Ali, ako se zaista povlače, onda je to velik poraz – rekao je Širef.

Na pitanje da li bi povlačenje mogla biti zamka, on je odgovorio kako su Ukrajinci s pravom skeptični prema ruskim najavama.

- Ja sigurno neću reći da to nije zamka. Mislim da bi lako mogla biti, jer Ruse nikad ne treba uzimati zdravo za gotovo. Ako su emitovali tu najavu na način koji jesu, mislim da tu mora biti neka začkoljica - zaključio je on.

Tanjug/AP Photo/Olexandr Chornyi
Ruski vojnici

Skeptičnost sa njim deli i Šef NATO-a Jens Stoltenberg koji je upozorio da se Moskva ne može potceniti.  

Stoltenberg je povlačenje opisao kao "ohrabrujuće", ali je dodao da je prerano za izvođenje bilo kakvih zaključaka.

Podsetimo, ruske vlasti u Hersonu naredile su evakuaciju stanovnika prošlog meseca, usred upozorenja o nadolazećoj ukrajinskoj kontraofanzivi. Više od 70.000 stanovnika evakuisano je krajem oktobra. Neke procene govore da je u jučerašnjoj evakuaciji, grad napustilo oko 115.000 vojnika i civila.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike