Štrajk radnika blokirao Grčku: Obustava drumskog, vazdušnog i trajektnog saobraćaja

09.11.2022

16:39

0

Autor: 24sedam

Grčka ekonomija je od početka godine registrovala skoro dvostruki rast u odnosu na isti period prošle godine, zahvaljujući oporavku turizma, ali je inflacija 12 odsto, što je najviše u protekle skoro tri decenije

Štrajk radnika blokirao Grčku: Obustava drumskog, vazdušnog i trajektnog saobraćaja
ilustracija - Copyright Pixabay

Jednodnevni štrajk radnika u Grčkoj, koji zahtevaju povećanje plata, doveo je do prekida drumskog, vazdušnog i trajektnog saobraćaja.

Ovo je drugi štrajk u Grčkoj od početka godine i organizovan je na poziv sindikata radnika državnog i privatnog sektora, koji predstavljaju više od 2,5 miliona članova.

Visoke cene struje i rast troškova života izazvali su od početka meseca štrajkove i proteste širom Evrope, uključujući Nemačku, Francusku i Španiju.

Grčka ekonomija je od početka godine registrovala skoro dvostruki rast u odnosu na isti period prošle godine, zahvaljujući oporavku turizma, ali je inflacija 12 odsto, što je najviše u protekle skoro tri decenije.

"Radnici se bore protiv inflacije koja guši grčka domaćinstva, nesređenih uslova na tržištu rada i tereta koji godinama nose na leđima", navodi se u saopštenju sindikata GSEE, najvećeg u privatnom sektoru.

U saopštenju se ističe da je najbitnije da vlasti preduzmu mere za borbu protiv inflacije, jer visoke cene struje i osnovnih namirnica odnose prihode domaćinstava.

GSEE zajedno sa sindikatom radnika državnog sektora ADEDI traže povećanje miminalnih primanja, koja trenutno iznose 713 evra i obnovu kolektivnog ugovora o radu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike