Američki međuizbori: Ko je izgubio, a ko pobedio i šta to znači za budući saziv Kongresa? (VIDEO)

09.11.2022

20:13

0

Autor: N. Pavlović

Izbori se održavaju na sredini predsedničkog mandata, pa se smatraju referendumom o aktuelnom predsedniku

Američki međuizbori: Ko je izgubio, a ko pobedio i šta to znači za budući saziv Kongresa? (VIDEO)
Ron Desantis ostaje guverner Floride - Copyright Profimedia

Amerikanci su danas na međuizborima birali nove članove Predstavničkog doma i Senata, kao i guvernere u 36 država, a održani su i lokalni izbori.

Republikanci gotovo sigurno dobijaju većinu u Predstavničkom domu, a konačni rezultati svih glasanja mogli bi da budu poznati za nekoliko dana, pa čak i nedelja, preneli su američki mediji.

Prema sadašnjim projekcijama, borba za Senat je tesna - demokrate imaju 48, a republikanci 49 mesta u Senatu. Republikancima je potrebno 51 mesto za većinu, a demokratama 50 jer imaju i glas potpredsednice SAD Kamale Haris.

Pixabay
 

Koliko će se čekati na konačne rezultate zavisi od brojnih faktora, uključujući i veoma malu razliku u glasovima između kandidata, moguće osporavanje izbora na pojedinim biralištima, ponovno prebrojavanje i skoro izvesno ponavljanje izbora u Džordžiji, ključnom mestu za Senat.

Za sada se zna da će se izbori u Džordžiji ponovo održati 6. decembra jer nijedan kandidat u trci za Senat nije osvojio potrebnih 50 odsto što znači da to tada najverovatnije nećemo znati stanje u Senatu.

Iako su se republikanci nadali da će doći do većeg "crvenog talasa" u zemlji, nisu u tome uspeli, ali generalno mogu biti zadovoljni.

Izbori se održavaju na sredini predsedničkog mandata, pa se na neki način smatraju referendumom o aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu.

Birači u Kentakiju i Mičigenu glasali su protiv predloga o zabrani abortusa i na taj način se pridružili Kaliforniji i Vermontu koji su ranije glasali o tom pitanju.

AP Photo/Rebecca Blackwell
 

Tema zabrane abortusa bila je važna tokom kampanje s obzirom da je letos Vrhovni sud ukinuo federalnu zaštitu prava na abortus što je dovelo do toga da se u nekim državama ova procedura potpuno zabrani.

Glasači u tri američke države izjasnili su se za formalnu zabranu ropstva i prinudnog rada u zatvorima, dok su u Luizijani birači ustavni amandman koji reguliše to pitanje.

AP Photo/Morry Gash
 

Alabama, Tenesi i Vermont su se izjasnili protiv prinudnog rada u zatvorima, u Oregonu je ta opcija vodila, ali rezultati još nisu konačni, dok je Luizijana, koja je nekada bila robovlasnička država, odbila ustavni amandman kojim se zabranjuje prinudni rad u sistemu zatvorskih sankcija.

Ovo su glavni utisci ovogodišnjih američkih međuizbora:

Republikanci osvajaju Predstavnički dom

Za većinu je potrebno osvojiti 218 poslaničkih mesta, a republikanci su već dobili više od 200. Čak i da se demokrate značajno približe, čini se da pobeda ide u korist njihovih rivala. Pitanje je samo kolika će konačno biti ta razlika.

Republikanska stranka će tako dobiti moć da blokira veći deo dnevnog reda Džoa Bajdena u naredne dve godine.

Prvo na šta bi mogli da se koncentrišu jesu istrage o predsedniku, uključujući povlačenje zemlje iz Avganistana i kovid politiku koju je vodila Bajdenova administracija.

AP Photo/J. Scott Applewhite, File
 

Osim toga, mogli bi da ukinu komitet koji istražuje upad u Kapitol 6. januara 2021.

Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca mogao bi da blokira zakone koji se odnose na demokratske prioritete kao što su pravo na abortus i klimatske promene.

Republikanci bi takođe mogli da pokrenu obračun oko gornje granice državnog duga, što bi moglo uzdrmati finansijska tržišta i pokrenuti istrage o Bajdenovoj administraciji i porodici.

Ipak, ukoliko razlika bude mala, republikanci će morati da pokažu neverovatne taktičke i strateške veštine kako bi bili jedinstveni po pitanju velikih tema.

Uspeh Rona Desantisa

Pre četiri godine, Ron Desantis je postao guverner Floride, osvojivši jedva procenat više od demokrate Endrua Giluma. Ovoga puta je bolje prošao - imao je 59,4 odsto glasova u odnosu na drugoplasiranog Čarlija Krista koji je osvojio 40 odsto glasova.

AP Photo/Rebecca Blackwell
Desantis sa porodicom

Desantis, inače jedan od republikanaca koji bi želeo da se kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine, fokusirao se na brojne teme koje su izgleda bile važne biračima, poput prava transrodnih osoba, a bio je jedan od političara koji se protivio strogim korona merama. Dok su druge savezne države bile zatvorene, Florida je bila "slobodna" i nije se toliko pridržavala lokdauna i sličnih mera, a iako su Desantisa žestoko kritikovali zbog toga, mnogi kritičari su ipak na odmore odlazili upravo na plaže Floride.

Na ovim izborima je uspeo da postane prvi republikanac, kandidat za guvernera, koji je pobedio u većinski hispanskom kraju - okrugu Majami Dejdu.

AP Photo/Rebecca Blackwell
 

Svi ovi uspesi će mu ići na ruku ukoliko bude zvanično odlučio da pokrene predsedničku kampanju. Ipak, prvo će morati da se suoči sa velikom preprekom u vidu bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je, takođe, izrazio veliku želju da se ponovo domogne Bele kuće, ali nije još zvanično objavio konačnu odluku.

Neuspeh demokratskih zvezda

Beto O'Rurk iz Teksasa i Stejsi Abrams iz Džordžije su 2018. godine izgubili izborne trke u svojim državama, ali su osvojili srca demokrata, preneo je BBC. Pošto su uspeli i da sakupe milione dolara tokom kampanja za svoju partiju, mislilo se da se radi o ljudima koji predstavljaju budućnost američke Demokratske stranke.

AP Photo/Ben Gray
Stejsi Abrams

Međutim, to se nije dogodilo. Abramsova, koja je pre 4 godine izgubila od republikanca Brajana Kempa, i ovoga puta se našla iza njega. On je osvojio 53,4 odsto glasova, a ona 45,8.

O'Rurk je u Teksasu, uprkos tome što je snimio brojne snimke na društvenoj mreži TikTok, izgubio od aktuelnog guvernera Grega Abota i to uz veću razliku nego pre četiri godine kada je izgubio mesto u Senatu od Teda Kruza. Abot je osvojio 53,6 odsto glasova, a O'Rurk 45 procenata. 

AP Photo/LM Otero
Beto O'Rurk

- Beto O'Rurk i Stejsi Abrams bi morali da razmisle o nekoj drugoj karijeri pošto im ovo ne ide - glasio je jedan tvit, a BBC zaključuje da će demokrate morati da nađu neke druge zvezde.

Pobednici i gubitnici

Kada je reč o demokratskim zvezdama, to bi mogao da bude Džoš Šapiro koji će biti naredni guverner Pensilvanije. Kako prenosi CNN, u pitanju je artikulisan i bistar kandidat koji se očigledno svideo biračima.

AP Photo/Matt Slocum
Šapiro

Među pobednicima međuizborima koje je naveo CNN je i guvernerka Mičigena Grečen Vitmer koja je osigurala pobedom svoju poziciju, ali i Sara Hakabi Sanders, nekadašnja portparolka Donalda Trampa. Ona će biti naredna guvernerka Arkanzasa.

Jedna od zanimljivh trka za Senat odigrala se u Pensilvaniji gde je demokrata Džon Feterman (53) doneo kolegama jedno mesto u Senatu pobedom nad republikancem Mehmetom Ozom.

Inače, Mehmet Oz je poznat i kao Doktor Oz, zbog svojih emisija o medicini popularnih u SAD, a i šire.

Feterman, koji je bio zamenik guvernera od 2019. godine, i Oz, koga je podržao Donald Tramp, imali su vrlo važnu trku za Senat, u kojoj je trijumfovao Feterman, koji se tokom kampanje oporavljao od moždanog udara, pa je čak imao i problema sa govorom.

Feterman, koji sebe predstavlja kao tipičnog Amerikanca, vodio je kampanju u odeći u kojoj se najbolje oseća - u šortsu i dukserici sa kapuljačom.

Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar)
Feterman

Inače, Feterman je visok više od dva metra i upadljiv je u svakoj grupi ljudi.

U grupu gubitnika i CNN je svrstao Stejsi Abrams i Beto O'Rurka, Čarlija Krista koji je izgubio od Desantisa, ali i Kevina Mekartija.

Iako se radi o čoveku koji bi mogao da bude naredni predsedavajući Predstavničkog doma, CNN smatra da bi on mogao da naiđe na veliki otpor u okviru svoje partije.

Uprkos svemu, možda će se na konačne rezultate čekati i nedeljama kako bi se stekla celopkupna slika o pobednicima i gubitnicima, pogotovo kada je reč o mogućem odlaganju ili nepriznavanju izbora što je u SAD postalo škakljivo pitanje otkad je Donald Tramp izgubio na predsedničkim izborima 2020. godine posle čega su usledili neredi na Kapitolu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike