Američki vojni analitičar objašnjava: Povlačenje Rusa iz Hersona nije njihov poraz već ukrajinska Pirova pobeda

10.11.2022

20:43

0

Autor: 24sedam

Snabdevanje je otežano nakon što su ukrajinske snage uništile nekoliko mostova

Američki vojni analitičar objašnjava: Povlačenje Rusa iz Hersona nije njihov poraz već ukrajinska Pirova pobeda
herson - Copyright AP Photo, File

Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, naredio je povlačenje ruskih trupa iz delova Hersona kako bi se odbrambene pozicije formirale na levoj obali Dnjepra, a prethodno je komandant ruskih snaga u Ukrajini, Sergej Surovikin, upozorio da Kijev planira da sprovede veliki napad na lokalnu branu.

Vojni analitičar i nekadašnji obaveštajac američkih marinaca, Skot Riter, naveo je da odluka o povlačenju trupa ne treba da se posmatra kao ruski poraz već kao ukrajinska Pirova pobeda.

Imajući u vidu da se približava zima, Riter je prokomentarisao čitavu situaciju.

- Mislim da je odluka doneta bez obzira na vremenske uslove. Ovo je odluka koja se izgleda fokusira na spasavanje života hiljada ruskih vojnika zbog teritorije koja nema suštinsku vrednost kratkoročno gledano. Mislim da je to odlučeno isključivo na osnovu vojnih ciljeva. Teško je pouzdano snabdevati ruske trupe koje se nalaze na desnoj obali reke u blizini Hersona kako bi se osigurala njihova pobeda i ti životi bi trebalo da budu sačuvani vraćanjem na levu obalu, čime će se osigurati odbrambene pozicije i odbiti ukrajinske snage, sve dok Rusija ne bi bila sposobna da skupi dovoljnu vojnu snagu kako bi povratila Herson i potencijalno nastavi dalje ka Ukrajini - rekao je.

Tanjug/AP Photo, File
 

Kada je reč o tome šta Ukrajina dobija i gubi okupiranjem desne obale Dnjepra, Riter je rekao da će to biti velika politička pobeda Kijeva.

- Ponovno zauzimanje Hersona je bio strateški cilj Zelenskog i ukrajinske vojske od početka njihove kontraofanzive u septembru. Ukoliko bi ponovo zavijorili svoju zastavu u gradu, bila bi to njihova veoma važna politička pobeda, koju bi mogli da iskoriste da traže još vojne i finansijske pomoći od NATO, SAD i drugih zemalja. 

Međutim, to je politička pobeda samo zato što verujem da je ukrajinska okupacija Hersona privremena, osim ukoliko nekim sporazumom ne dobiju garanciju da će Herson biti njihov zauvek. Čim Rusija bude mogla da okupi 300.000 ljudi koje su mobilisali i izvede borbene operacije, zauzeće Herson ponovo, kao i desnu obalu Dnjepra i imaće mogućnost da se probije dublje u teritoriju Ukrajine, uključujući i osvajanje Odese - dodao je.

Riter je naglasio da, ukoliko su istinite procene da Ukrajina ima 7-8 puta veće gubitke od Rusije, niko ne može da zamisli da će Kijev nastaviti sa vojnim operacijama u takvim uslovima.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

- Zato ovo povlačenje ne treba da bude viđeno kao poraz Rusa, već kao Pirova pobeda Ukrajinaca što znači da je Ukrajina možda politički pobedila, ali po toliku cenu, u vojnom smislu, da je situacija neodrživa i samim tim će dovesti do poraza Ukrajine - zaključio je.

Podsetimo, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je u sredu komandantu ruske vojske u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa sa desne na levu obalu Dnjepra u pravcu Hersona.

Šojgu je rekao da su život i zdravlje ruskog vojnog osoblja uvek prioritet, te da se mora uzeti u obzir i opasnost po civilno stanovništvo.

Profimedia
Sergej Surovikin

Surovikin je rekao da je to "veoma teška odluka", ali je dodao da će tim manevrom biti oslobođen deo snaga i sredstava koji će biti upotrebljeni za aktivna dejstva na drugim pravcima, uključujući ofanzivna.

Surovikin je dodao da više nije moguće snabdevati Herson. Kako se navodi, snabdevanje je otežano nakon što su ukrajinske snage uništile nekoliko mostova.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike