Džordžija bi mogla da bude odlučujući faktor u preuzimanju Kongresa: Kako funkcioniše drugi krug izbora u SAD i kako je do njega došlo?

12.11.2022

08:10

0

Ko će pobediti u veoma tesnoj borbi za vođstvo nad Senatom moglo bi da bude poznato tek početkom decembra

Džordžija bi mogla da bude odlučujući faktor u preuzimanju Kongresa: Kako funkcioniše drugi krug izbora u SAD i kako je do njega došlo?
Kongres SAD - Copyright AP Photo/J. David Ake

Za manje od mesec dana glasači u Džordžiji biće pozvani da ponovo izađu na birališta zbog borbe republikanaca i demokrata za vođstvo nad Senatom Sjedinjenih Američkih Država.

Ni demokratski senator Rafael Vornok ni republikanski izazivač Heršel Voker nisu premašili cenzus od 50 odsto koji je potreban za pobedu u trci u utorak uveče, što automatski znači da će morati da idu u drugi krug izbora zakazan za 6. decembar.

Sada se postavlja pitanje šta to tačno znači u slučaju SAD i kako će se sve odvijati.

Kako funkcioniše drugi krug izbora?

Drugi krug podrazumeva dodatne izbore koji se koriste za određivanje pobednika kada nijedan kandidat ne ostvari potreban cenzus za pobedu – u ovom slučaju 50 odsto glasova birača.

U Džordžiji su drugi krugovi jednostavniji od opštih izbora jer na njima pobeđuje kandidat sa najviše glasova.

AP Photo/Brynn Anderson
 

Najviši zvaničnik zadužen za izbore u Džordžiji Bred Rafensberger rekao je da se okruzi već pripremaju za izbore 6. decembra i da birači mogu da zatraže glasanje na daljinu od srede do 28. novembra preko državnog onlajn portala.

Prevremeno glasanje mora početi do 28. novembra u svim okruzima, ali Rafensberger je rekao da njegova kancelarija predviđa da bi u nekim okruzima moglo biti organizovano prevremeno glasanje u subotu, 26. novembra, ili nedelju, 27. novembra.

- Komuniciramo sa okruzima kako bismo utvrdili koji su njihovi planovi u vezi sa drugim krugom - rekao je on.

Značajno je da će logistika drugog kruga 2022. biti drugačija nego ranijih godina. Zakon Džordžije iz 2021. koji je smanjio dužinu drugog kruga sa devet nedelja na četiri znači da je rok za prijavu novih birača za drugi krug izbora već prošao.

Mnogo toga je u igri

AP Photo/Todd Kirkland, File
Heršel Voker

U zavisnosti od ishoda senatskih trka u Arizoni i Nevadi, birači u Džordžiji bi početkom decembra mogli da imaju većinu u Senatu u svojim rukama.

Najviši zvaničnici Demokratske i Republikanske stranke rekli su za Si-En-En da nameravaju da udvostruče svoje značajne investicije u Džordžiji, uz sve veću pretpostavku da bi kontrola Senata mogla da zavisi od ishoda drugog kruga.

Šta kažu kandidati?

U kratkim napomenama u utorak uveče, Voker je zamolio pristalice okupljene u hotelskoj plesnoj sali da se „zadrže još malo".

- Odmah da vam kažem - nisam došao da izgubim - poručio je on.

AP Photo/Brynn Anderson
Rafael Vornok

Vornok je takođe bio uveren u svoju pobedu.

- Nismo sigurni da li je ovo putovanje završeno danas ili ima još malo posla koji treba da se uradi, ali evo šta znamo: kada završe sa brojanjem glasova sa današnjih izbora, dobićemo više glasova od mog protivkandidata - rekao je on pristalicama u sredu ujutru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike