Ko je popularni guverner Floride Ron Desantis? Tramp ga je podržao, a mogao bi da mu bude glavni konkurent u kandidaturi za predsednika

09.11.2022

10:03

0

I ove godine je trijumfovao, a bivši predsednik ga je savetovao da mu ne staje na crtu, iako ga je na međuizborima javno podržao

Ko je popularni guverner Floride Ron Desantis? Tramp ga je podržao, a mogao bi da mu bude glavni konkurent u kandidaturi za predsednika
Ron Desantis - Copyright AP Photo/Rebecca Blackwell, file

S obzirom na to da je guverner Floride Ron Desantis ponovo izabran za drugi mandat, sve je veća verovatnoća da će 2024. biti republikanski kandidat na predsedničkim izborima i da će se potencijalno takmičiti protiv Donalda Trampa.

Rođen u Džeksonvilu na Floridi 1978. godine, studirao je istoriju na Univerzitetu Jejl pre nego što je diplomirao na Pravnom fakultetu Harvarda.

Dok je bio na Harvardu, Desantis je bio oficir u američkoj mornarici i radio je za Korpus generalnih advokata mornarice.

Tokom svoje službe podržavao je operacije u zalivu Gvantanamo na Kubi, a takođe je bio i savetnik komandanta američke mornarice SEAL u Iraku.

Po povratku u SAD 2008. godine, Desantis, koji je i dalje u rezervi američke mornarice, radio je kao savezni tužilac za Ministarstvo pravde SAD.

Godine 2012. izabran je u Kongres kao američki predstavnik za šesti okrug Floride.

AP Photo/Rebecca Blackwell
 

Zatim je dva puta reizabran pre nego što je 2018. obezbedio u republikanskoj trci za guvernera - nasledivši republikanca Rika Skota.

Desantis, koji je oženjen televizijskom voditeljkom Kejsi Desantis, nagrađenom Emijem, smatra se čovekom koji bi mogao da se kandiduje za predsednika 2024. godine, ali ga je bivši američki lider Donald Tramp ove nedelje već upozorio da bi to štetilo Republikanskoj stranci.

- Mislim da bi napravio grešku. Mislim da se bazi glasača to ne bi dopalo - kazao je Tramp za Foks njuz.

Bivši američki predsednik je takođe zapretio da će otkriti "stvari o njemu" ako Desantis odluči da objavi kandidaturu za predsednika, a na jučerašnjem glasanju u Floridi otvoreno je rekao da je glasao za njega i da ga podržava kao guvernera Sunčane države.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike