Kijev uvodi nova ograničenja za ruski jezik: On je „pretnja za nacionalnu bezbednost"

11.11.2022

16:45

0

Zabrana, kako se navodi, obuhvata i vrtiće

Kijev uvodi nova ograničenja za ruski jezik: On je „pretnja za nacionalnu bezbednost"
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Gradsko veće Kijeva izglasalo je u četvrtak uklanjanje ruskog jezika iz nastavnog plana i programa državnih škola u glavnom gradu Ukrajine, navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu veća, zabrana obuhvata i vrtiće.

Vadim Vasilčuk, predsednik savetničke komisije za obrazovanje, rekao je da će ta mera „sprečiti eskalaciju tenzija u društvu i ojačati zaštitu obrazovnog prostora u Kijevu od hibridnih aktivnosti neprijateljske države“.

- Jezik je bitan, a u vreme rata to je pitanje nacionalne bezbednosti - dodao je Vasilčuk.

Zakonodavac je rekao da će se svi časovi izvoditi na ukrajinskom, jedinom državnom jeziku u zemlji.

Taj potez usledio je nakon što je Aleksej Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, prošlog meseca opisao ruski jezik kao „element neprijateljske propagande“ koji „mora potpuno nestati sa ukrajinske teritorije“.

U avgustu je ministarstvo obrazovanja Ukrajine saopštilo da će skoro sva dela ruskih i beloruskih autora biti uklonjena sa časova književnosti.

Profimedia
 

Ukrajinski aktivisti i zvaničnici takođe su rušili spomenike Aleksandru Puškinu, ruskom narodnom pesniku i romanopiscu, koji je živeo u 19. veku. Bronzana Puškinova bista skinuta je u petak sa postamenta u severnom gradu Žitomiru, dok je spomenik u Kijevu skinut prošlog meseca.

Prava značajne manjine koja govori ruski veoma su sporno pitanje otkako je Ukrajina stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Donjecka i Luganska oblast otcepile su se od Ukrajine 2014. godine, nakon puča u Kijevu i posle pokušaja ukrajinskih zvaničnika da ograniče upotrebu ruskog jezika u javnom životu. Oni su formirali Donjecku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR).

Ukrajina je na kraju usvojila set zakona koji ozbiljno ograničavaju upotrebu ruskog jezika u javnim službama, medijima i obrazovanju.

Moskva je više puta optuživala Ukrajinu da diskriminiše one koji govore ruski. U danima koji su prethodili ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini koja je pokrenuta u februaru predsednik Vladimir Putin rekao je da ukrajinske vlasti sprovode politiku „derusifikacije i prisilne asimilacije“.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike