Moskva iznela uslove za razgovor sa EU: On će biti moguć kad Evropa potpuno uništi svoju ekonomiju

10.11.2022

16:32

0

Zaharova je komentarisala ponašanje zvaničnika Evropske unije, rekavši da među njima nema dobre volje za pravljenje prvog koraka

Moskva iznela uslove za razgovor sa EU: On će biti moguć kad Evropa potpuno uništi svoju ekonomiju
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Rusija je otvorena za sve pregovore sa Evropom kako bi se pronašao izlaz iz trenutne krize, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova lokalnim medijima u četvrtak. Međutim, ona je izrazila zabrinutost da bi bilo kakve smislene rasprave mogle početi tek nakon što EU "potpuno uništi" sopstvenu ekonomiju.

Govoreći za ruski list „Argumenti i Fakti", Zaharova se osvrnula na nedavni izveštaj En-Bi-Sija u kom se navodi da neki zapadni zvaničnici veruju da bi predstojeća zima mogla predstavljati priliku za razgovore između Moskve i Kijeva.

Ona je, međutim, napomenula da su pozivi Zapada da se traži diplomatsko rešenje ukrajinskog sukoba, „nažalost, samo retorika“, dodajući da su sve politike EU, uključujući i vojnu podršku Ukrajini, „usmerene ka eskalaciji“.

Promena u narativu je podstaknuta sve većim raskolom između običnih evropskih građana i kreatora politike, smatra ona. Prvi su se „umorili od retorike permanentne konfrontacije i beskrajnih neosnovanih optužbi protiv Rusije", rekla je portparolka, dodajući da „postoji sve veći zahtev za stavljanjem tačke na sukob u Ukrajini".

Ova zabrinutost je takođe podržana ekonomskim problemima Evrope, nastavila je Zaharova.

- Vesti o novim sankcijama ili redovni pozivi da se Rusija „kažnjava" ekonomski plaše i same Evropljane - primetila je ona.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

- Očigledno, EU treba u potpunosti da potkopa svoju ekonomiju pre nego što pozivi za početak dijaloga budu praćeni konkretnim koracim - primetila je ruska zvaničnica, dodajući da blok sprovodi ovu politiku da bi zadovoljio SAD.

Prema rečima Zaharove, Moskva je otvorena za „raspravu o načinima izlaska iz trenutne krize“, ali svako mirovno rešenje mora biti od neke koristi za Rusiju.

- Važno je da bilo koji predlozi uzmu u obzir realnu situaciju „na terenu“ i da imaju dodatnu vrednost za našu zemlju - istakla je ona.

Poslednjih meseci najviši zvaničnici EU šalju oprečne signale o svom stavu o mogućem angažmanu sa Moskvom. Dok je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u aprilu tvrdio da će sukob u Ukrajini „biti dobijen na bojnom polju“, prošlog meseca je rekao da je Brisel spreman da traži „diplomatsko rešenje“, istovremeno obećavajući da će nastaviti da pruža vojnu podršku Kijevu.

Ruski zvaničnici su više puta izjavljivali da su spremni da vode pregovore sa Kijevom o okončanju sukoba. U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postavio je uslove za bilo kakav diplomatski angažman, koji uključuju „obnavljanje teritorijalnog integriteta [Ukrajine]“, „nadoknadu za svu ratnu štetu“ i „kažnjavanje svakog ratnog zločinca“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike