Bajden ponovo pomešao Ukrajinu i Irak: Američki predsednik odlutao u 2004. godinu, pa se brzo ispravio (VIDEO)

10.11.2022

12:51

0

Nekoliko sličnih lapsusa napravio je u proteklim mesecima

Bajden ponovo pomešao Ukrajinu i Irak: Američki predsednik odlutao u 2004. godinu, pa se brzo ispravio (VIDEO)
Džozef Bajden - Copyright Printscreen Twitter/RNCResearch

Američki predsednik Džozef Bajden ponovo je pomešao vojnu misiju svoje zemlje u Iraku sa ruskom operacijom u Ukrajini. Komentarišući vest da Moskva povlači snage iz grada Hersona, pogrešno ga je nazvao Faludža.

Najnoviji gaf napravio je tokom konferencije za novinare u sredu, dok je objašnjavao kako je Vašington reagovao na najavu Moskve da preraspoređuje trupe sa desne obale reke Dnjepar, gde se nalazi regionalni glavni grad Herson. Faludža je bila mesto intenzivnih borbi 2004. tokom američkog rata u Iraku.

Rusija je prošlog meseca anektirala ovu ukrajinsku oblast, nakon što su njeni stanovnici glasali na referendumu koji većina država sveta nije priznala. Regionalne vlasti pozvale su stanovnike Hersona da odu, navodeći da ukrajinske trupe predstavljaju pretnju.

U sredu je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da povlači snage i zauzima odbrambene položaje na levoj obali Dnjepra, rekavši da je taj korak neophodan da bi se spasili životi vojnika i pregrupisali za akciju na drugim mestima.

Nakon što se ispravio i razjasnio da je mislio na Herson, a ne Faludžu, kako je prvobitno rekao, Bajden je ocenio da će Rusi „oblizati rane i odlučiti da li će i šta da rade preko zime, kao i da li će napraviti kompromis ili ne."

 

 

I prošle nedelje Bajden je pomešao Ukrajinu sa Irakom govoreći u Floridi, gde je sukob okrivio za globalni porast inflacije.

- Mislim, izvinite, rat u Ukrajini. Mislim na Irak jer mi je tamo umro sin - kazao je on tada.

Bo Bajden je umro 2015. od raka mozga, koji njegov otac povezuje sa izlaganjem toksičnim isparenjima iz jama za spaljivanje koje je američka vojska koristila za odlaganje otpada u bazama u stranim zemljama. Bo je raspoređen u Irak 2008. kao deo Nacionalne garde vojske Delavera.

Prvi gaf ove vrste napravio je u martu, kada je ukrajinski narod nazvao „iranskim“ obećavajući im podršku svoje vlade.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike