Zelenski izneo uslove za nastavak pregovora s Rusijom: Čeka se reakcija Moskve

08.11.2022

19:42

0

Ranije je ukrajinski predsednik više puta izjavljivao da je njegov jedini cilj u sukobu bio da pobedi Rusiju na bojnom polju i ponovo preuzme kontrolu nad svim teritorijama koje su aneksirane

Zelenski izneo uslove za nastavak pregovora s Rusijom: Čeka se reakcija Moskve
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je u ponedeljak svetske sile da „nateraju Rusiju na stvarne mirovne pregovore“ i izneo sopstvene uslove za nastavak pregovora.

Njegove izjave su usledile nakon izveštaja da američki zvaničnici guraju Ukrajinu da pokaže spremnost da se uključi u dijalog sa Moskvom.

- Još jednom: obnavljanje teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje UN, nadoknada za svu ratnu štetu, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se to više neće ponoviti. To su potpuno razumljivi uslovi - rekao je on u video-obraćanju.

Američki mediji ranije su tvrdili da Bela kuća privatno traži od najviših ukrajinskih zvaničnika da pokažu da je zemlja otvorena za mirovne pregovore. Vašington post je objavio, pozivajući se na svoje izvore, da cilj SAD nije bio da gura Ukrajinu da pregovara o prekidu borbi, već da ublaži zabrinutost stranih pristalica zbog dugog sukoba.

Ranije je Zelenski više puta izjavljivao da je njegov jedini cilj u sukobu bio da pobedi Rusiju na bojnom polju i ponovo preuzme kontrolu nad svim teritorijama za koje Kijev smatra da njegove.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Vladimir Zelenski

U oktobru je Zelenski potpisao dekret kojim zabranjuje bilo kakve pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i u kom se navodi da će Kijev razgovarati sa Moskvom samo kada bude imala drugog lidera.

Rusija je, pak, više puta govorila da je otvorena za razgovore, pošto su pregovori sa Kijevom propali u martu u Istanbulu. Moskva je optužila Kijev da podriva svaki potencijal za mirno rešenje krize.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je nedavno da Moskva ne vidi priliku za razgovore, jer je Kijev „nenastavljanje bilo kakvih pregovora sa ruskom stranom pretvorio u zakon“.

Peskov je ranije rekao da pregovore o ukrajinskom sukobu treba voditi, pre svega, sa Sjedinjenim Američkim Državama, jer su svi sporazumi sa Kijevom, „na osnovu onoga što se desilo u martu“, „bezvredni“ i mogu odmah da budu otkazani „po naređenju“ spoljnih aktera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike