Tračevi iz EU: Ursula i Šarl Mišel se ne podnose, njihovi pomoćnici su na velikim mukama, a "sofagejt" je bio posebna priča (VIDEO)

11.11.2022

07:28

0

Sukob dva visoka zvaničnika EU je postao nepodnošljiv

Tračevi iz EU: Ursula i Šarl Mišel se ne podnose, njihovi pomoćnici su na velikim mukama, a "sofagejt" je bio posebna priča (VIDEO)
Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nisu u dobrim odnosima i komunikacija između njih je skoro nepostojeća, tvrdi uticajni evropski portal Politiko.

Ovo dvoje najviših zvaničnika EU ne putuju zajedno čak i kada su pozvani na isti događaj, izbegavaju jedno drugo, a njihovi saradnici uključeni u organizovanje putovanja rade po striktnim uputstvima kako bi se izbeglo bilo kakvo preklapanje za vreme putovanja.

Nesaglasice su tako jake da dva zvaničnika blokiraju jedan drugome sastanke sa stranim funkcionerima, a njihovi saradnici komuniciraju sa drugom stranom samo kada je to neophodno.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

- Jedan od fokusa na Baliju biće susret Mišela i kineskog lidera Si Ðinpinga koji bi trebalo da se održi na marginama samita. S obzirom na podele unutar EU o tome kako treba sarađivati sa Pekingom, to će biti ključni sastanak. Ali fon der Lajen nije pozvana. Razlog? Njeno odbijanje da dozvoli Mišelu da prisustvuje sastanku sa indijskim premijerom Narendrom Modijem na G7 u Nemačkoj u junu - piše Politiko.

Evropska komisija je izvršno telo Unije i ona predlaže zakone. Predsednica fon der Lajen je na ovu funkciju došla iz nemačke vlade gde je bila ministarka za odbranu. Njen otac je bio visoki funkcioner Evropske komisije.

U Savetu EU se sastaju lideri država članica, a njihova misija je da predloge Komisije transformišu u zakone koje zatim treba da prihvate članice i da ih primene kod kuće.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

Predsednik Saveta, Šarl Mišel, bivši je belgijski premijer i sin nekadašnjeg ministra za spoljne poslove Belgije Luja Mišela.

Ove dve funkcije se preklapaju u više oblasti, ali danas skoro i da ne postoje koordinativni sastanci između Fon der Lajen i Mišela, što otežava rad obe institucije.

Prema rečima zvaničnika, prenosi Politiko, veza je počela mirno. „Bilo je nekih manjih štucanja, ali ništa neočekivano“, rekao je jedan zvaničnik EU. U prvim mesecima, sekretarijat Saveta je zakazivao nedeljni popodnevni sastanak između Mišela i fon der Lajen svakog ponedeljka.

Da njihov lični odnos nije dobar nije tako strašno, ali kada to počne da se prenosi na njihov rad, onda je to druga priča. Dijalog o političkim pitanjima između lidera i njihovog bliskog osoblja gotovo da ne postoji, navodi Politiko.

Profimedia
 

- To je stalna borba da se obe strane nateraju da razmenjuju informacije - rekao je jedan zvaničnik Saveta, koji dodaje da su zaposleni u Saveti prinuđeni „da jure za informacijama kao i novinari“.

Sofagejt

Sukob je postao javan za vreme posete fon der Lajen i Mišela Turskoj u aprilu 2021 godine, događaj koji je postao poznat kao „Sofagejt“.

Sve televizije su prenele šokiranu reakciju fon der Lajen kada je shvatila da na oficijalnom susretu za Erdoganom, za nju nije bila predviđena fotelja.

Ali za Mišela jeste i on je, bez kolebanja i bez da ponudi fon der Lajen mesto do Erdogana, seo na fotelju dok je ona sela na kauč prekoputa turskog ministra spoljnih poslova.

Scena je zgranula evropsku javnost.

Fon der Lajen je nekoliko dana kasnije u Evropskom parlamentu iskoristila priliku da kaže šta misli o ovo incidentu. Rekla je da „povređena“ incidentom koji je odraz seksizma. Nije imenovala Mišela, ali je bilo jasno na koga misli.

Kasnije je objavljeno „da je Mišel dodao uvredu otkazavši redovni ručak u ponedeljak sa fon der Lajen zbog sukoba sa posetom afričkog šefa države“, otkriva Politiko i navodi da „zvaničnici Komisije kažu da se njih dvoje sastaju „skoro“ svake nedelje na raznim forumima, iako je zakazani razgovor jedan na jedan napušten“.

Skoro godinu dana kasnije, ponovo je došlo do sličnog incidenta.

U februaru 2022 godine, evropski video-servis je prenosio ulazak afričkih lidera na samit u Briselu.

Tokom rukovanja sa afričkim zvaničnicima, ministar spoljnih poslova Ugande prošao je pored fon der Lajen i pozdravio se sa Mišelom, a zatim i sa Emanuelom Makronom. Francuski predsednik je diskretno sugerisao afričkom političaru da bi bilo dobro da se pozdravi sa predsednicom Komisije, a Mišel je ostao bez posebne reakcije.

Oni kojima nije poznata netrpeljivost između ova dva visoka zvaničnika, bili su iznenađeni oštrim tonom Mišela kada je nedavno javno, preko medija, optužio Komisiju što nije predložila ograničenje cene prirodnog gasa, nakon što su nacionalni lideri pozvali na to na svom oktobarskom samitu.

U Briselu se po kuloarima vode privatne diskusije ko je više kriv za ovu situaciju.

Po pisanju Politika, Bajdenova administracija ima bliske odnose sa timom fon der Lajen, posebno oko sankcija protiv Rusije, dok se Mišel „bori da se probije“.

Zvaničnici se uglavnom slažu da su oba lidera kriva. 

Međuinstitucionalni odnos nikada nije bio na tako niskom nivou. Neki zvaničnici Unije su čak izjavili da je hitno potrebna „odrasla osoba“ u institucijama.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike