Izbori u SAD: Glasovi se i dalje broje, nakon Trampa, obratio se Bajden - "Spreman sam da sarađujem sa republikancima!" (VIDEO/FOTO)

09.11.2022

19:09 >> 21:57

0

Pratite uz 24sedam iz minuta u minut dešavanja u SAD u poslednjim satima međuizbora

Izbori u SAD: Glasovi se i dalje broje, nakon Trampa, obratio se Bajden - "Spreman sam da sarađujem sa republikancima!" (VIDEO/FOTO)
Džo Bajden, predsednik SAD - Copyright AP Photo/Craig Ruttle

Više od 240 miliona Amerikanaca glasalo je u utorak za nov saziv Predstavničkog doma i Senata, guvernere u 36 država, a održani su i lokalni izbori.

U sklopu trke za Predstavnički dom i Senat sve je i dalje neizvesno. Republikanci su u prednosti sa 204 mesta prema 187 demokrata, a za većinu u Domu potrebno je 218 od ukupno 435.

Izbori se održavaju na sredini predsedničkog mandata, pa se na neki način smatraju referendumom o aktuelnom predsedniku.

U Senatu je trka takođe neizvesna - demokrate imaju 48, a republikanci 49 od ukupno 100 mesta.

Najvažniji detalji

- Sva birališta u SAD su zatvorena

- Republikanci su očekivali da će zauzeti Predstavnički dom, ali je trka mnogo neizvesnija

- Borba za Senat je još neizvesnija

- Tramp poslao poruku biračima nakon problema sa glasanjem - rekavši da se "nešto nepravedno" dešava

Pratite uz 24sedam iz minuta u minut dešavanja u SAD u poslednjim satima međuizbora.

22.56 - Toliko za danas!

Završeno obraćanje Bajdena, prebrojavanje glasova će se nastaviti u danima pred nama, kada ćemo imati jasniju sliku o svemu. Hvala na poverenju!

22.38 - Bajden "uživao u rezultatima" izbora, iako ih niko još uvek ne zna

Predsednik SAD Džo Bajden je u sredu javno uživao u rezultatima izbora na sredini mandata nakon što su demokrate "prkosile očekivanjima i zaustavile republikanski crveni talas" koji su anketari i analitičari predviđali nedeljama.

S obzirom na to da je nekoliko trka još uvek preblizu za raspolaganje rezultatima, Bajden je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da su birači jasno govorili.

Dok je Bajden govorio, izborni zvaničnici su i dalje brojali glasačke listiće u nekoliko ključnih trka i upozorili da rezultati nekih ključnih trka možda neće biti poznati danima ili čak nedeljama.

22.25 - Obraća se predsednik SAD, Džo Bajden.

 

- Spreman sam da sarađujem sa svojim kolegama republikancima, da podržim svaku ideju koja neće odvesti u inflaciju.

- Naša demokratija je testirana poslednjih godinama, ali na ovim izborima su građani rekli svoje.

On je rekao da su ljudi zaduženi za izbore odradili svoj posao, bez mešanja.

- Iako još ne znam sve rezultate, ovo znam: nije se dogodilo ono što su mediji predviđali. Znam da ne volite moj opsesivni optimizam, ali dobro smo prošli. Izgubili smo nekoliko mesta, ali smo imali najbolji period za guvernere još od 1986. godine - rekao je Bajden.

21.45 - Oglasio se Tramp

- Iako su izbori na neki način bili razočaravajući, iz mog ličnog ugla to je bila jedna velika pobeda - 219 pobeda i 16 poraza - ko je ikada bio bolji - naveo je bivši američki predsednik Donald Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

AP Photo/Andrew Harnik
Donald Tramp

21.25 - Najveći okrug Nevade, Klark, brojaće glasove do kraja nedelje

20.32 - Drugi krug izbora u Džordžiji 6. decembra

Trka za Senat u Džordžiji je neizvesna jer republikanac Heršel Voker ima 48 odsto glasova, a demokrata Rafael Vornok 49. Pošto niko nije osigurao 50 odsto, glasanje će morati ponovo da se održi 6. decembra čime će ova američka savezna država biti u centru svih zbivanja.

20.08 - Tri države odlučuju ko osvaja većinu u Senatu - Arizona, Džordžija i Nevada

20.06 - Li Zeldin priznao poraz

Li Zeldin zvanično je priznao poraz u trci za guvernera Njujorka, a pobedu je odnela Keti Hočul.

19.00 - U Džordžiji će se održati drugi krug borbe za Senat

Trka za senatora u Džordžiji između republikanca Heršela Vokera i demokratskog senatora Rafaela Vornoka ići će u drugi krug.

17.05 - Još tri mesta za demokrate u Predstavničkom domu

Demokratska stranka je uspela da osvoji još tri mesta u Predstavničkom domu i sada imaju 182, ali i dalje zaostaju za Republikanskom strankom, koja je sebi za sada obezbedila 201 od 218 potrebnih mesta.

16.45 - Kentaki i Mičigen protiv zabrane abortusa

Birači u američkim državama Kentakiju i Mičigenu glasali su protiv predloga o zabrani abortusa i na taj način se pridružili Kaliforniji i Vermontu koji su ranije glasali o tom pitanju.

16.16 - Republikancima fali još 17 mesta

Prema novim rezultatima izbora, republikanci su do sada obezbedili 201 mesto u Predstavničkom domu, dok su demokratama njihovi glasači u oblastima u kojima su glasovi prebrojani dali 179 mesta.

14.26 - Peskov: Ovi izbori ne mogu ništa suštinski da promene

Međuizbori u SAD neće poboljšati "loše" odnose između Moskve i Vašingtona, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dok se prebrojavanje nastavlja u američkim državama, Peskov je rekao da rezultati "ne mogu da promene ništa suštinski“.

- Ovi izbori su važni, ali nije potrebno preuveličavati njihov kratkoročni i srednjoročni značaj za naše odnose - rekao je Peskov, a prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Profimedia
Dmitrij Peskov

Peskov je dodao da Moskva neće obraćati pažnju na novu rundu optužbi da se Rusija mešala u američke izbore.

- Ovi izbori ne mogu ništa suštinski da promene. Odnosi su i dalje, i ostaće, loši - dodao je on.

14.02 - Jedan od najboljih odziva u više od 50 godina

Odziv birača na ovogodišnjim izborima za Kongres i Senat SAD bio je drugi najveći u više od 50 godina, ali niži nego 2018.

Nešto manje od 50 odsto birača sa pravom glasa izašlo je 8. novembra da odluči ko će biti u Kongresu i Senatu. Zapisi koje je sastavio američki izborni projekat datiraju iz 1902. godine, ali se broj birača sa pravom glasa od tada značajno promenio.

13.45 - Zvaničnici predviđaju da bi rezultati za Senat Nevade mogli da se čekaju danima

Jedna od ključnih trka za kontrolu Senata je u Nevadi, gde je u sredu rano ujutru senatorka demokrata Ketrin Kortez Masto malom razlikom zaostajala za svojim republikanskim protivnikom Adamom Laksaltom.

Državni izborni zvaničnici predviđaju da bi konačni rezultat mogao da se zna za nekoliko dana jer su preplavljeni hiljadama glasačkih listića poslatih poštom i biće potrebno vreme da se oni prebroje.

Pixabay
 

13.38 - Glasalo se i o zabrani ropstva, Luizijana se usprotivila

Birači u tri američke države izjasnili su se u utorak za formalnu zabranu ropstva i prinudnog rada u zatvorima, dok su u Luizijani birači odbili ustavni amandman koji reguliše to pitanje.

Alabama, Tenesi i Vermont su se izjasnili protiv prinudnog rada u zatvorima, u Oregonu je ta opcija vodila, ali rezultati još nisu konačni, dok je Luizijana, koja je nekada bila robovlasnička država, odbila ustavni amandman kojim se zabranjuje prinudni rad u sistemu zatvorskih sankcija.

12.49 - Republikanci osvojili još jedno mesto u Predstavničkom domu

U Predstavničkom domu republikanci su u prednosti sa 199 prema 178 mesta koja imaju demokrate, što znači da im je potrebno još 19 mesta kako bi imali većinu.

12.37 - Šta bi republikanci mogli da urade ukoliko budu preuzeli Kongres SAD?

12.30 - Prebrojavaju se glasovi za još 5 mesta u Senatu, uskoro rezultati iz Džordžije i Viskonsina

- Arizona: Sa 67 odsto prebrojanih glasova, aktuelni demokratski senator Mark Keli je ispred republikanca Blejka Mastersa za 107.883 glasa.

- Džordžija: Sa 96 odsto prebrojanih glasova, aktuelni demokrata Rafael Uarnok u vođstvu je u odnosu na republikanca Heršela Vokera sa 18.043 glasa.

Pixabay
Kongres SAD

- Nevada: Sa 80 odsto prebrojanih glasova, republikanac Adam Laksalt je ispred sadašnje demokratske senatorke Ketrin Kortez Masto za 22.595 glasova.

- Viskonsin: Sa 94 odsto prebrojanih glasova, aktuelni republikanski senator Ron Džonson vodi u odnosu na Mandelu Barnsa, demokratu, sa 32.879 glasova.

- Aljaska: Sa 67 odsto prebrojanih glasova, Keli Čibaka, republikanka, u vođstvu je u odnosu na aktuelnu senatorku Lizu Murkovski, takođe republikanku, sa 3.196 glasova.

11.54 - Republikanci i dalje u prednosti u Predstavničkom domu

Demokrate i republikanci i dalje imaju izjednačen broj mesta u Senatu: 48.

U Predstavnmičkom domu republikanci su u prednosti sa 198 prema 178 mesta koja imaju demokrate, koje su izborile još pet mesta u protekla dva sata, dok su "plavi" ostali u vođstvu, ali na istom broju mesta.

11.15 - Prvi gej republikanac u Kongresu

Džordž Santos postao je prvi otvoreno gej republikanac koji je osvojio mesto u Kongresu (svi ostali su priznali da su naklonjeni istom polu nakon što su izabrani).

11.03 - Ko je Ron Desantis, guverner Floride i mogući Trampov protivkandidat republikanaca?

10.43 - NVO: Tviter dozvolio širenje lažnih informacija o izborima

Politički eksperti izvestili su o širenju lažnih informacija na Tviteru i drugim društvenim mrežama u utorak, dok su Amerikanci glasali na međuizborima, četiri dana nakon što je novi vlasnik Tvitera Ilon Mask pozvao građane da glasaju za republikanske kandidate.

Nestranačka nadzorna grupa "Komon koz", koja prati društvene mreže, navela je da Tviter nije preduzeo ništa protiv poznatih profila koje je ta organizacija označila kao problematiče, preneo je Rojters.

Kaže se da su glasači desnice želeli na društvenim medijima u utorak da "lažno okrive demokrate za nepravilosti prilikom glasanja u nekim mestima".

10.32 - U Mičigenu izglasano pravo na abortus

AP Photo/Jose Luis Magana
 

Birači u američkoj sabeznoj državi Mičigen izglasali su pravo na abortus koji će biti zagarantovan državnim ustavom, čime su se priključili Kaliforniji i Vermontu, koji su se ranije opredelili za taj korak.

Pristalice prava na abortus u Mičigenu sakupile su više potpisa nego u bilo kojoj ranijoj inicijativi za glasanje u istoriji te države, pre nego što se pitanje našlo pred glasačima, preneo je AP.

Ovim je stavljena tačka na zabranu abortusa iz 1931. godine.

10.28 - Pobeda republikanca u ruralnom okrugu Nevade

Republikanski predstavnik Mark Amodei, kojem je ovo šesti mandat, pobedio je Elizabet Mersedes Krause, kako se očekivalo, u ruralnom severnom okrugu Nevade gde nijedan demokrata nikada nije pobedio, prenosi AP.

10.09 - Rezultati u četiri savezne države odlučiće ko će imati prevlast u Senatu

U toku je velika borba za prevlast u Senatu. Prema projekcijama Si-En-Ena, dve vodeće stranke u SAD imaju po 48 mesta, a demokratama nedostaju još dve države da bi došli do brojke 50, koja im garantuje većinu, jer u slučaju da bude 50 : 50, imaju dodatni glas demokratske potpredsednice SAD Kamale Haris (50 + 1).

Profimedia
Senat SAD

Države za koje se veruje da se vodi ključna borba su Nevada, Arizona, Džordžija i Viskonsin.

Oko 9.30 po srednjeevropskom vremenu, odnosno, 3.30 po istočnom američkom, situacija u tim državama je podeljena.

Demokrate su blizu pobede u Arizoni i Džordžiji, dok su republikanci u prednosti u Viskonsinu i Nevadi, ali još ništa nije rešeno.

9.50 - Trenutno stanje

Demokrate i republikanci sada imaju izjednačen broj mesta u Senatu: 48.

U Predstavnmičkom domu republikanci su u prednosti sa 198 prema 173 mesta koja imaju demokrate.

09.35 - U Džordžiji gotovo siguran drugi krug

Izbori za Senat u američkoj saveznoj državi Džordžiji gotovo sigurno će završiti u drugom krugu, rekao je glavni pomoćnik državnog sekretara Bred Rafensberger.

- Dok još uvek traje prebrojavanje glasova, smatramo da je sigurno reći da će biti drugog kruga - rekao je Gabriel Sterling, Rafensbergerov glavni operativac.

To znači da će se demokrata Rafael Varnok republikanac Heršel Voker ponovo boriti u drugom krugu.

9.20 - Mediji najavljuju pobedu Republikanaca

Američki mediji procenjuju da će Republikanci imati većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

8.48 - Demokrata u dukserici i šortsu pobeđuje doktora Oza u Pensilvaniji

Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar)
Džon Feterman

Demokrata Džon Feterman (53) doneće demokratama jedno mesto u Senatu tako što će odneti pobedu u Pensilvaniji nad republikancem Mehmetom Ozom.

7.30 - Republikanci trijumfovali u Luizijani

Republikanci su uzeli i Luizijanu.

07.11 - Kalifornija pripala demokratama, Ajdaho republikacima

Demokrate su pobedile u trci za senatora u Kaliforniji i Oregonu, republikanci su izvojevali pobedu u Ajdahu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike