Ponovo stali iza svojih reči: Kina odgovorila Bajdenu posle komentara o odnosima Moskve i Pekinga

11.11.2022

21:30

0

Reakcija je usledila nakon što je američki predsednik u sredu izjavio da je, iako Kina „veoma poštuje“ Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina, malo verovatno da će Peking bilateralne odnose smatrati savezništvom

Ponovo stali iza svojih reči: Kina odgovorila Bajdenu posle komentara o odnosima Moskve i Pekinga
AP21076418184045 - Copyright AP Photo/Andy Wong

Odnosi između Moskve i Pekinga su zdravi kao i uvek, rekao je u petak Džao Liđijan, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, demantujući tvrdnju američkog predsednika Džozefa Bajdena da Kina pokušava da se distancira od Rusije.

Govoreći na redovnom brifingu za novinare, Džao je prokomentarisao trenutno stanje kinesko-ruskih odnosa, opisavši ih kao „čvrste". Prema rečima zvaničnika, Kina i Rusija su „strateški partneri u saradnji u novoj eri“ koji nikada nisu pokušavali da se suprotstave ili da ciljaju treće strane.

On je dodao da „dugoročni zdrav i stabilan razvoj” veza između Moskve i Pekinga zavisi od „visokog stepena međusobnog poverenja”.

- Kina je voljna da radi sa Rusijom na promovisanju stabilnog napretka odnosa između dve zemlje u pravom smeru - kazao je Džao.

Njegove izjave su usledile nakon što je Bajden u sredu izjavio da je, iako Kina „veoma poštuje“ Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina, malo verovatno da će Peking bilateralne odnose smatrati savezništvom.

AP Photo/Andy Wong
 

- U stvari, oni su se pomalo držali na distanci - izjavio je američki predsednik, ne objašnjavajući svoj način razmišljanja.

Kina je više puta odbijala da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini koja je počela krajem februara ili da se pridruži sankcijama koje je Zapad naknadno uveo Moskvi. Štaviše, insistira se na tome da zapadne zemlje i Kijev nisu uspeli da se pozabave „legitimnim bezbednosnim zabrinutostima” Moskve, dok je kritikovala NATO jer je tenzije između Moskve i Kijeva doveo do „tačke pucanja”.

Krajem oktobra kinesko ministarstvo spoljnih poslova obećalo je da će „čvrsto podržati rusku stranu“ i istovremeno pomoći Putinovim naporima da „ujedini i vodi ruski narod“, kao i da ostvari „strateške razvojne ciljeve“ kako bi ojačao status Rusije kao velike svetske sile.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike