Sedmica u svetu: Unakrsna paljba Rusije i Ukrajine, tajvanske tenzije i uspaničena EU

28.08.2022

19:20

0

Sankcije su se obile o glavu mnogim državama, hajka na finsku premijerku je nastavljena, a vesti o koronavirusu ponovo su počele da izbijaju u centar pažnje

Sedmica u svetu: Unakrsna paljba Rusije i Ukrajine, tajvanske tenzije i uspaničena EU
nedelja u svetu - Copyright AP/Andy Wong/Sergei Savostyanov, Sputnik/Taiwan Ministry/Ukrainian Presidential Profimedia

U nedelji za nama (22-28. avgusta) Amerika je nastavila da huška Tajvan protiv Kine, koju je provocirala novim posetama zvaničnika, Rusija je nastavila da napreduje na istoku Ukrajine, dok se Evropa grčevito pripremala za predstojeću zimu. Sankcije su se obile o glavu mnogim državama, hajka na finsku premijerku je nastavljena, a vesti o koronavirusu ponovo su počele da izbijaju u centar pažnje.

Pola godine krvave diplomatske igre

Borbe na istoku Ukrajine nastavile su se i ove sedmice, kada je sukob ušao u sedmi mesec, pa tako i diplomatski potezi Rusije i ostatka sveta povezani sa njima. Izvoz nafte u Evropu Kaspijskim cevovodom obustavljen je u ponedeljak, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahtevao je od Zapada da izvrši pritisak na Rusiju da se povuče sa teritorije nuklearne elektrane Zaporožje, koja je u više navrata reketirana, dok je Poljska ponudila veću podršku Kijevu, što su uradile i mnoge druge države EU.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da među državama Zapada i NATO postoje one koje ne žele da se sukob u Ukrajini završi, zgrada administracije lidera Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina u Donjecku oštećena je tokom ukrajinskog granatiranja, dok je u eksploziji automobila poginuo prvi čovek Mihailovke u regionu Zaporožje.

Ustanovljeno je da samo dve zemlje Evropske unije nisu poslale oružje Ukrajini, britanski premijer Boris Džonson obećao je dodatni paket vojne pomoći tokom posete Kijevu, a Zlenski se zavetovao da će vratiti Krim na bilo koji način.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izjavio je na sastanku Saveta bezbednosti svetske organizacije da Zapad može da produži agoniju kijevskog režima, ali ne i da spreči njegov fijasko, američki mediji raskrinkali su SAD otkrivši da će obećano oružje u Ukrajinu stići tek za nekoliko meseci ili godina, a Putin je potpisao novi ukaz o povećanju broja vojnika.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Nemački kancelar Olaf Šolc obišao je ukrajisnke vojnike koji se obučavaju u njegovoj zemlji, pa se popeo i na tenk, ruski premijer Mihail Mišustin ukazao je na to da Zapad dosta trpi zbog sankcija koje je uveo Moskvi, Ukrajina je podigla optužnicu zbog navodnih ratnih zločina protiv čečenskog lidera Ramzana Kadirova, zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev otkrio je četiri razloga da Moskva upotrebi nuklearno oružje, dok je Rusija blokirala dopunu sporazuma Ujedinjenih nacija zbog sporne klauzule.

Zločin koji je potresao Rusiju

Nakon što je prošle subote u eksploziji bombe postavljene u njen automobil stradala Darija Dugina, ćerka ruskog filozofa Aleksandra Dugina, usledile su reakcije ruskih zvaničnika. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova obećala je da će krivac odgovarati, ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je ovaj čin gnusnim zločinom, dok je otac mlade Darje kazao da je to bio teroristički akt.

Ovim povodom oglasila se i Kina, Putin je posthumno odlikovao Duginu za hrabrost, u utorak je održana njena sahrana u prisustvu članova porodice i prijatelja, a ožalošćeni otac otkrio je šta je poslednje što mu je rekla. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da ne bi trebalo imati milosti prema organizatorima ubistva, a šta sve znamo o osumnjičenoj za ovaj zločin možete pročitati OVDE.

Foto: Printskrin/Telegram
Darja Dugina

Sankciona omča

Ugostitelji u Beču očajni su zbog energetske krize, inflacija je pojela štednju Nemaca, dok je Emanuel Makron najavom krize zabrinuo Francuze. Gasna kriza prisilila je nemačku vladu na još strože mere, Hag je u očaju tražio izuzeće od sankcija, najavljeno je da će Britancima cena struje porasti za čak 80 odsto, a zbog energetske krize jedan grad u Austriji zavrnuo je toplu vodu. Sve veći broj bugarskih zvaničnika pozvao je na obnavljanje ugovora sa Gaspromom zbog straha od zime, a kako je nova vlada približila Sofiju Moskvi možete pročitati OVDE.

Bez obzira na negativne posledice sankcija, ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis rekao je da bi članice Evropske unije Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Finska, koje sve imaju zajedničku granicu sa Rusijom, mogle bi da spreče ulazak ruskih turista u svoje zemlje, ako EU ne uvede takvu zabranu za celu Uniju, a ovo pitanje podelilo je blok, dok je predsednik Letonije Egils Levits izjavio da bi pripadnici ruske zajednice nelojalni Letoniji trebalo da budu izolovani. Kanada je odlučila da u Nemačku, uprkos zahtevima Kijeva, vrati tubine za Severni tok 1, Iz BRIKS-a je stigla poruka da američki dolar više nije potreban Indiji i Rusiji, dok je snimak supruge protparola Kremlja Dmitrija Peskova, u kom se vidi da se provodi u Grčkoj, pokazao da su sankcije uvedene Moskvi samo mrtvo slovo na papiru.

Tajvanske tenzije

Profimedia/Pixabay
 

Diplomatske tenzije između SAD i Kine zbog Tajvana nastavljene su i ove sedmice. Obelodanjeno je da je tokom poslednjeg razgovora koji su vodili kineski predsednik Si Đinping lično zamolio američkog kolegu Džozefa Bajdena da spreči Nensi Pelosi da poseti Tajvan, dok se predsednica Tajvana odlučila za pretnje i oštru retoriku. Svetski analitičari istakli su da su američki pokušaji da iskoriste Tajvan kako bi obuzdali Kinu osuđeni su na propast, vlasti Tajpeja predložile su rekordno povećanje budžeta za odbranu, a druga grupa američkih kongresmena stigla je u četvrtak na ostrvo.

Najavljeno je da će ovu kinesku teritoriju posetiti i bivši američki državni sekretar Majk Pompeo, posle čega je iz Kine stiglo saopštenje da SAD ne žele stabilnost u Tajvanskom moreuzu. Predsednica Tajvana izjavila je da posete zvaničnika SAD jačaju odbranu ostrva, Kina je detaljno objasnila o čemu je reč kad je pitanje Tajvana na stolu i zapretila SAD, nazvavši posetu Nensi Pelosi nezakonitom, a kako SAD huđkaju Tajvan i kako bi prošle u ratu sa Kinom možete pročitati OVDE.

Ko se provodi zlo (ne) misli

AP Photo/Olivier Matthys, File
Sana Marin

Nakon potresa koji je nastao zbog toga što su u javnost dospeli snimci finske premijerke Sane Marin koja se provodila u gradu, ona je bila prisiljena da se testira na drogu zbog brojnih optužbi da je bila pod dejstvom opijata. Zatim se u javnosti pojavila stara fotografija sa dve devojke golih grudi, nastala u njenoj rezidenciji, a tek što se izvinila zbog nje, objavljen je još jedan snimak sa sporne žurke u kom ona igra prisno sa ženom. Na kraju je Marin bila prisiljena da se u suzama izvini javnosti zbog toga što je otišla da se provede.

Tihi rat u pozadini

Zbog oskudnih zaliha vakcina protiv majmunskih boginja španske vlasti odobrile su novu strategiju borbe protiv te bolesti koja omogućava da se veći broj ljudi vakciniše manjim dozama vakcine, a u Italiji je zabeležen nestvaran slučaj kada je ustanovljeno da je jedan muškarac pozitivan na koronavirus, boginje i HIV u isto vreme.

Prva dama SAD Džil Bajden ponovo je pozitivno testirana na koronavirus, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je od posledica korone ove godine umrlo već milion ljudi, a farmaceutska kompanija Moderna tužila je Fajzer i njegovog nemačkog partnera Bajontek zbog kršenja patenata u razvoju prve vakcine protiv kovida 19 u SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike