Šta nam je sve suša otkrila: Kamenje gladi, španski Stounhendž, ali i mnoge mračne tajne (FOTO/VIDEO)

22.08.2022

07:19

0

Autor: N. Pavlović

Niski vodostaji donose probleme, ali i veoma zanimljive prizore

Šta nam je sve suša otkrila: Kamenje gladi, španski Stounhendž, ali i mnoge mračne tajne (FOTO/VIDEO)
mađarska-dunav - Copyright AP Photo/Anna Szilagyi

Ove godine su intenzivne suše, pogoršane klimatskim promenama, desetkovale vodostaje mnogih reka, jezera i izvora širom sveta, toliko da su na površinu počeli da isplivavaju relikti prošlosti.

Dok se planeta zagreva, stručnjaci kažu da će se otkriti još arheoloških iskopina i drugih zanimljivosti, ali i ljudskih ostataka.

AP Photo/Anna Szilagyi
 

Kako nivo vode opada, otkrivaju se olupine brojnih potopljenih brodova, izgubljeni gradovi i mnogo toga još.

Jezero Mid u Nevadi je najbolji primer za to. Vodostaj je opao za najmanje 45 metara od 2000. godine. Nedavno je izmereno da je vodostaj 317 metara iznad nivoa mora što je najniža vrednost od 1937, nakon izgradnje brane Huver. Skupljanje jezera Mid je deo većeg fenomena u kome klimatske promene suše čine učestalijim, surovijim i upornijim širom SAD, ali i u ostatku sveta.

Najveće italijansko jezero nestaje pred očima posetilaca: Suša je alarmantna (FOTO/VIDEO)

Potopljene tajne jezera Mid

Kao da nije bilo dovoljno alarmantno što je vodostaj na rekordno niskom nivou, već su posetioci počeli da pronalaze ljudske ostatke. U maju su pronađena dva skeleta za samo nedelju dana, a potom su pronađena još dva seta ostataka u julu i avgustu. To su, zasad, četiri nerešena slučaja.

Profimedia
 

Forenzički antropolog, Dženifer Brins, rekla je da bi još tela moglo da se pojavi zbog suše.

Osim toga, pojavilo se i nekoliko brodova i čamaca koji su godinama bili pod vodom.

Jedan brod je bio iz vremena Drugog svetskog rata. Pretpostavlja se da je služio za nadzor jezera i reke Kolorado.

AP Photo/John Locher
 

- Da li je potopljen slučajno ili namerno nije još poznato - rekli su iz uprave Nacionalnog parka.

AP Photo/John Locher
 

Nestanak reke Po

U Italiji je proglašeno vanredno stanje na područjima oko reke Po iz kojih dolazi otprilike trećina poljoprivrednih proizvoda, a trpi najveću sušu u poslednjih 70 godina. Po je najduža reka u Italiji koja teče više od 650 kilometara kroz bogati sever Italije, međutim, mnogi delovi rečnog toka su presušili.

Olupina potopljenog broda iz Drugog svetskog rata pojavila se u junu usled velike suše, a otkrivena je i bomba od 450 kilograma iz istog perioda. Profesionalci su je bezbedno uklonili.

Španski Stounhendž

Suša je teško pogodila i Španiju, ali su arheolozi bili veoma uzbuđeni kada su videli da se na površini pojavilo kamenje, postavljeno u krug, iz preistorijskog perioda. Nalazište Dolmen iz Gvadalperala, poznato i kao "španski Stounhendž", nalazi se u jednom uglu rezervoara Valdekanas, u provinciji Kaseres, gde su vodostaji spali na 28 odsto kapaciteta.

AP Photo/Manu Fernandez
 

Prvi ga je otkrio nemački arheolog Hugo Obermaler 1926. godine, ali je 1963. sve potopljeno zbog razvojnog projekta sprovedenog u vreme diktatora Franciska Franka. Od tada je Dolmen od Gvadalpera viđen samo četiri puta.

AP Photo/Manu Fernandez
 

Kamenje gladi

Na kamenu koji je zbog suše izvirio iz reke Elbe u Češkoj pronađena je pomalo kataklizmična poruka - "Plači ako me vidiš".

AP Photo/Petr David Josek
"Kamenje gladi" iz Češke

Poruka je zapravo upozorenje iz prošlosti. Vrlo nizak vodostaj nekada je bio znak da bi moglo doći do propadanja useva i pojave gladi. Takozvano "kamenje gladi" pronađeno je i u suvim delovima korita reke Rajne. Na pojedinom kamenju u Nemačkoj mogu se videti godine - 1947, 1959, 2003. i 2018.

Suša spustila nivo jezera: Pojavio se most star vekovima, u vodi koja je skrivala i leš (FOTO/VIDEO)

U starim holandskim gradovima vrlo često možete naići na visoko kamenje u rekama na kojima se nalaze pruge i datumi. Oni služe kao podsetnik na visoke vodostaje i katastrofalne poplave.

Nemački brodovi kod Prahova

Najgora suša u Evropi u poslednjih nekoliko godina uticala je i na reku Dunav, otkrivajući tako olupine desetine nemačkih ratnih brodova natovarenih eksplozivom, potopljenih tokom Drugog svetskog rata u blizini rečnog lučkog grada Prahova.

Flota nacističke Nemačke potopila je duž Dunava 1944. godine stotine svojih brodova dok su se povlačili pred jedinicama Crvene armije. Ovi brodovi do danas ometaju rečni saobraćaj kada je vodostaj nizak.

Međutim, ovogodišnja suša – koju naučnici smatraju posledicom globalnog zagrevanja – otkrila je više od 20 olupina ratnih brodova na delu Dunava u blizini Prahova u istočnoj Srbiji. U mnogima se i dalje nalaze tone municije i eksploziva koji predstavljaju opasnost za brodare.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike