Nova energetska ograničenja: Gasna kriza prisilila nemačku vladu na još strože mere

25.08.2022

11:42

0

Građanima se neće dopasti najavljena pravila

Nova energetska ograničenja: Gasna kriza prisilila nemačku vladu na još strože mere
profimedia-0701593861 - Copyright Profimedia

Nemačka vlada odobrila je paket mera za smanjenje potrošnje gasa tokom predstojeće grejne sezone, rekao je novinarima ministar ekonomije Robert Habek posle sednice vlade u Berlinu u sredu.

Mere uključuju smanjenje temperature grejanja u kancelarijama i javnim ustanovama, sa izuzetkom društvenih ustanova poput bolnica, sa 20 na 19 stepeni Celzijusa.

Takođe, spoljno oglašavanje i osvetljenje izloga i spomenika biće isključeni od 22 do 6 sati po lokalnom vremenu. Štaviše, vlasnici prodavnica biće pozvani da ne drže vrata svojih prostorija predugo otvorena kako bi održali toplotu.

Predviđeno je da te mere stupaju na snagu postepeno od 1. septembra do 1. oktobra. U planu je i isključenje grejanja u hodnicima, foajeima i tehničkim prostorijama javnih zgrada i zabrana grejanja bazena privatnih kuća na gas.

- Mere će pomoći da se smanji potrošnja energije, ali ne u meri u kojoj možemo da kažem "to je to". Potrošnja gasa biće smanjena za oko 2-2,5 odsto. To znači da je pred nama dug put - rekao je Habek.

Prema njegovim rečima, ove mere mogle bi da uštede privatnim domaćinstvima i kompanijama oko 10,8 milijardi evra u naredne dve godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike