Oštre optužbe stigle iz Kine: Poseta Nensi Pelosi Tajvanu suprotna je zakonu, Peking se zalaže za vladavinu prava

26.08.2022

15:36

0

Odlaskom na ostrvo predsedavajuća Predstavničkog doma SAD prekršila je nekoliko ugovora, tvrdi kineski diplomata

Oštre optužbe stigle iz Kine: Poseta Nensi Pelosi Tajvanu suprotna je zakonu, Peking se zalaže za vladavinu prava
pelosi1 - Copyright AP Photo/Mariam Zuhaib

Kineski odgovor na posetu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu Tajvan ranije ovog meseca konkretan je korak ka održavanju međunarodne vladavine prava, rekao je visoki diplomata.

- Poseta Pelosi Tajvanu bila je u suprotnosti sa principom međunarodnog prava o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i sa osnovnom normom za međunarodne odnose nemešanja u unutrašnje stvari zemlje - izjavio je u sredu zamenik ministra spoljnih poslova Sie Feng.

Takođe je prekršila Deklaraciju iz Kaira objavljenu 1943. godine, Potsdamsku deklaraciju izdatu 1945. i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2758 usvojenu 1971. godine, nanevši ozbiljnu štetu međunarodnom poretku, rekao je Sie na seminaru koji je organizovao Vrhovni narodni sud.

Nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma SAD, uprkos ponovljenim upozorenjima, kopno je danima izvodilo vojne vežbe oko ostrva, najavljivalo sankcije Pelosi i članovima njene najuže porodice, dok je otkazalo neke vojne razgovore i suspendovalo programe protiv narkotika i druge vidove saradnje sa SAD.

Protivmere imaju punu i čvrstu pravnu osnovu i imaju za cilj ne samo zaštitu sopstvenih legitimnih interesa Kine, već i održavanje zajedničkih interesa sveta, posebno onih zemalja u razvoju, rekao je Sie.

Napominjući da je više od 170 zemalja i međunarodnih organizacija izrazilo podršku principu jedne Kine od Pelosijeve posete Tajvanu, Sie je pozvao SAD da slede zajedničku volju međunarodne zajednice i prestanu da osporavaju principe međunarodnog prava i potkopavaju međunarodnu vladavinu zakona.

Profimedia/Pixabay
 

Govoreći o trenutnoj globalnoj situaciji poremećenoj previranjima i sukobima, Sie je rekao da su svetski mir i razvoj sve više ugroženi unilateralizmom, protekcionizmom, hegemonijom i politikom moći.

Uzrok sukoba je, kako je rekao, "bezobrazna sabotaža" principa međunarodnog prava od strane "nekih zemalja", koje selektivno prilagođavaju međunarodno pravo, nastoje da formiraju male frakcije i zloupotrebljavaju upotrebu "dugoručne jurisdikcije", uvodeći jednostrane sankcije uz brutalno mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja.

Kina će, s druge strane, nastaviti da se zalaže za međunarodni sistem usredsređen na UN i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu, rekao je diplomata.

Država će takođe insistirati na potpunom i tačnom prilagođavanju i tumačenju međunarodnog prava i nastaviti da praktikuje pravi multilateralizam, dodao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike