Predsednik Letonije propagira fašizam: Izolovati Ruse nelojalne državi

24.08.2022

16:22

0

Predsednik Letonije propagira fašizam: Izolovati Ruse nelojalne državi
Egils Levits - Copyright AP/Bertrand Guay

Pripadnici ruske zajednice nelojalni Letoniji treba da budu izolovani, izjavio je letonski predsednik Egils Levits.

- Vidimo deo ruske zajednice koji nije lojalan našoj državi. Naš zadatak je da se izborimo sa njima, odnosno da ih izolujemo... jednostavno ih treba izolovati, rekao je Levits za „Letonski radio.

Istovremeno je primetio da je ogromna većina Letonaca za pola godine postala „nacionalistički i patriotski nastrojena“ i nazvao to pozitivnim efektom situacije u Ukrajini.

U Letoniji živi dva miliona ljudi. Više od 220 hiljada njih su nedržavljani. U pitanju su stalni stanovnici zemlje, čiji su preci stigli u zemlju posle 1940. godine, kada je Letonija postala deo SSSR-a. 

Nedržavljani imaju ograničena prava – ne mogu da obavljaju niz funkcija, kao ni da učestvuju na izborima i referendumima. 

Za dobijanje letonskog državljanstva potrebno je da prođu proceduru naturalizacije – polože ispit iz letonskog jezika i istorije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je ranije da sramni fenomen „apatridije“ koji i dalje postoji u evropskim zemljama zaslužuje aktivna dejstva na njenoj likvidaciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike