Haos u najavi: Britancima cena struje raste za čak 80 odsto!

26.08.2022

08:06

0

Energetski regulator Ujedinjenog Kraljevstva napravio je pometnju u javnosti kada je saopštio cifru

Haos u najavi: Britancima cena struje raste za čak 80 odsto!
Ilustracija - Copyright AP Photo/J. Scott Applewhite

Cena struje u Velikoj Britaniji porašće za preko 80 odsto za prosečno domaćinstvo, nakon što je energetski regulator Ofgem u petak objavio da će 1. oktobra gornja cena porasti sa 1.971 funti na 3.549 funti godišnje.

Nova granica postavlja maksimalnu cenu koju dobavljači energije mogu da naplate po jedinici goriva između oktobra i decembra, i odražava koliko košta kupovina energije na veleprodajnom tržištu i snabdevanje domaćinstava njome.

Generalni direktor Ofgema Džonatan Brirli rekao je da očekuje da će cena ponovo porasti nakon ovog perioda, povećavajući pritiske na troškove života sa kojima se suočavaju domaćinstva u Velikoj Britaniji.

Govoreći u programu Bi-Bi-Si tudej nekoliko minuta nakon objave Ofgema, Brirli je rekao:

- Prihvatamo da postoji značajan pritisak na cene, ne samo od danas, već i do januara i potencijalno do sledeće godine.

On nije želeo da naznači u kojoj meri će cene verovatno nastaviti da skaču, rekavši: „Ono što ne radimo jeste da dajemo brojke, jer su se stvari u velikoj meri promenile".

Printscreen Twitter/Xanthip28429540
U Britaniji već pokrenuta inicijativa da se računi ne plaćaju kada cena struje bude porasla

Brirli je priznao da će porast cena energenata, koji je velikim delom izazvan ruskom vojnom operacijom u Ukrajini, izazvati značajne poteškoće tokom zime i pozvao je novog premijera i njihov kabinet da pruže „hitan odgovor“.

- Premijer sa svojim ministarskim timom moraće hitno i odlučno da reaguje kako bi se ovo rešilo - rekao je Brirli za Bi-Bi-Si.

Članovi Britanske Konzervativne partije trenutno su u procesu izbora novog lidera koji će zameniti Borisa Džonsona i postati sledeći premijer, a pobednik će biti objavljen 5. septembra. U igri su, posle nekoliko krugova eliminacija, ostali ministarka spoljnih poslova Liz Trus i nekadašnji ministar finansija Riši Sunak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike