Glavni saveznici Britanije ne žele Liz Tras: Šta zapadnim zemljama smeta kod žene koja će najverovatnije naslediti Džonsona

24.08.2022

19:17

0

Kako je ministarka spoljnih poslova došla u nemilost dojučerašnjih partnera

Glavni saveznici Britanije ne žele Liz Tras: Šta zapadnim zemljama smeta kod žene koja će najverovatnije naslediti Džonsona
AP22165344398918 - Copyright AP Photo/Alastair Grant, File

Vlade širom sveta polako se privikavaju na novu realnost, da će Liz Tras najverovatnije postati nova premijerka Velike Britanije.

Diplomate sa sedištem u Londonu trude se da podnesu izveštaje svojim prestonicama sa obaveštajnim podacima o budućoj liderki konzervativnog rukovodstva, jer svaka nova anketa nudi dodatne dokaze da će ona pobediti na unutarstranačkim izborima.

Prema govorkanjima i izvorima iz raznih vlada sveta, malom broju stranih sila se sviđa ono što su saznali.

Više od 10 visokih diplomata i insajdera iz centara moći širom sveta ukazalo je na to da Trasova nije baš popularna na globalnoj sceni. Ona će biti dočekana sa dubokim skepticizmom u većem delu zapadne Evrope, kao i u Bajdenovoj Beloj kući, odnosi bi mogli da budu problematični sa novom australijskom vladom, dok je u Moskvi i Pekingu preziru.

S druge strane, Trasova je prilično popularna u istočnoevropskim državama i delovima Indo-Pacifika.

Njene pristalice kažu da je očekivani izlazak Liz Tras na svetsku scenu samo došao u lošem trenutku, sa potencijalnim konzervativnim saveznicima u SAD, Nemačkoj i Australiji, koji su svi zbačeni s vlasti na nacionalnim izborima u poslednje dve godine.

AP Photo/Frank Augstein
Liz Tras

Ali njeni odnosi sa zemljama EU nesumnjivo su narušeni sporom oko načina trgovine preko Irskog mora nakon Bregzita, tokom kog je morala istovremeno da usreći i severnoirske sindikaliste i republikance.

Nade u Briselu i drugim prestonicama EU da će se nova ministarka spoljnih poslova Velike Britanije pokazati kao prijateljski sagovornik isparile su prošlog proleća kada je predstavila kontroverzni zakon kojim bi se ministrima Ujedinjenog Kraljevstva omogućilo da zaobiđu delove protokola Severne Irske, ključnog elementa sporazuma o povlačenju iz EU, što je dovelo do optužbi da se Britanija sprema da prekrši međunarodno pravo.

- Imamo negativan utisak, ne na osnovu njenih namera, već na osnovu njenih postupaka. Novi lider je uvek nova prilika za resetovanje, ali moraćemo da vidimo da li će preduzeti korake ka ponovnoj izgradnji poverenja, što je veoma potrebno - rekao je diplomata iz jedne velike zemlje EU.

Drugi diplomata sa sedištem u Briselu dao je još negativniju ocenu, piše "Politiko".

- Liz Tras nam izgleda kao da je zaista, zaista siromašna sa tačke gledišta EU. Ono što je pokazala otkako je preuzela dužnost ministra spoljnih poslova i dok je vodila pregovore o Bregzitu bilo je veoma negativno - kazao je on.

Profimedia
Liz Tras

Gotovo nijedan političar u Dablinu nema ništa dobro da kaže o Trasovoj, s obzirom na njenu blisku povezanost sa Protokolom o Severnoj Irskoj.

- Izgoreli smo tokom šest godina konzervativnih premijera. Malo je verovatno da će sledeći biti bolji - rekao je Nil Ričmond, portparol za evropska pitanja Fajn Gela, najviše proevropski orijentisane od tri stranke u koalicionoj vladi Irske.

Najčitanije novine u Dablinu, „Ajriš tajms“, odbacile su je kao „neefikasnu ministarku spoljnih poslova koja je vodila kampanju protiv Bregzita, a zatim ga podsticala“.

Dvojica visokih diplomata iz različitih zemalja južne Evrope izrazila su zabrinutost zbog njene „impulsivnosti“ u spoljnim poslovima, upozoravajući da bi to moglo dodatno da podstakne tenzije.

Zabrinuta Amerika

Zakon vezan za Protokol o Severnoj Irskoj koji je Trasova predstavila oneraspoložio je Bajdenovu administraciju i članove američkog Kongresa.

AP Photo/Alex Brandon
Džozef Bajden

Moćne demokrate, uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena i predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, više puta su govorili o svom strahu da će politika Bregzita uništiti teško stečeni mir u Irskoj. Oni žele da se Sporazum na Veliki petak sačuva po svaku cenu, a da Brisel i London prestanu da troše energiju na sukobe koji se mogu izbeći.

Pelosijeva je u maju označila pokušaje da se Protokol prepravi kao „duboko zabrinjavajuće“.

Trasova je uzvratila prošle nedelje, rekavši publici u Severnoj Irskoj da je neće pokolebati predsedavajuća Predstavničkog doma.

- Bila sam jasna sa ljudima poput Nensi Pelosi šta tačno mislim o tome - rekla je ona, dok je član njene kampanje insistirao da ona ima „dobar odnos sa svojim američkim kolegama“.

Neki političari se i dalje nadaju da bi razgovori sa EU mogli biti lakši ako bi ona postala premijer – jednostavno zato što ona nije odlazeći premijer Boris Džonson i više liči na „tvorca dogovora i pouzdanog partnera“, rekao je Bernd Lange, nemački član Evropskog parlamenta koji zaseda u kontakt-grupi EU - Velika Britanija.

Ali čak i da je Trasova želela novi početak sa EU, drugi sumnjaju da bi njene kolege konzervativci to dozvolili.

Saul Loeb, Pool via AP
Nensi Pelosi

- Veliko je pitanje koliko će se ona pobrinuti za bregzitovce u stranci - rekao je nordijski izaslanik u Londonu.

Iz Australije sa ljubavlju

Zvaničnici i eksperti za spoljnu politiku u Briselu, Berlinu i Parizu takođe žale zbog dosadašnje nespremnosti Trasove da neguje bliske veze sa ključnim evropskim prestonicama na način na koji to radi sa jednom od onih geografski najudaljenijih od Britanije - Kanberom.

Bezbednosna saradnja Velike Britanije sa Australijom intenzivirala se od Bregzita kroz alijansu „Pet očiju“ i odbrambeno partnerstvo AUKUS, dok je Trasova takođe tražila da Kanbera odobri pristupanje Britanije trgovačkom klubu 11 pacifičkih nacija poznatom kao Sveobuhvatni i progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo (CPTPP). Njeni redovni govori pred istraživačkim centrima sa sedištem u Australiji zabeleženi su na obe strane sveta.

Tokom svog mandata britanskog sekretara za međunarodnu trgovinu, Trasova je kontroverzno angažovala bivšeg australijskog premijera Tonija Abota u Odboru za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva. On ju je, zauzvrat, prošle nedelje nazvao „dostojnom naslednicom“ Džonsona.

Ipak, Abotova liberalna partija sada nije na vlasti, a Trasova se suočava sa izazovom da uspostavi sličan blizak odnos sa novim laburističkim premijerom Entonijem Albanizijem.

AP Photo/Mark Baker
Entoni Albanizi

Albanizi nije izneo svoje stavove o lideru torijevaca, ali su partijske kolege bile otvorene. U januaru je bivši australijski premijer Pol Kiting opisao primedbe Trasove o mogućim kineskim aktivnostima na Pacifiku kao „dementne“.

Neskrivene antipatije iz Kine

Ono što je sigurno jeste da Trasova nije povukla pametne poteze kada je u pitanju Kina. Tokom kampanje ona je više puta napadala spremnost svog rivala Rišija Sunaka da održi pregovore sa Pekingom, a čak je sugerisala i da Ujedinjeno Kraljevstvo treba da naoruža Tajvan za borbu protiv Kine.

Ministarka spoljnih poslova obećala je da će ažurirati integrisani pregled bezbednosti, odbrane i spoljne politike Ujedinjenog Kraljevstva za 2021, sa obnovljenim fokusom na Kinu i Rusiju, i izgraditi jače ekonomske i trgovinske veze sa zemljama Komonvelta kako bi se suprotstavila „rastućem zloćudnom uticaju“ Pekinga.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ne pokušava da sakrije svoja osećanja u vezi sa njenim rečima.

Profimedia
 

- Ovo u potpunosti razotkriva licemerna lica britanskog imperijalizma stare škole. Zamislite da je Škotska u dosluhu sa stranim snagama da se otcepi od Ujedinjenog Kraljevstva. Da li bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo da ostane mirno? - rekao je portparol ministarstva Vang Venbin.

- Izgleda da su Ujedinjeno Kraljevstvo kolonizovale SAD - rekao je za „Global tajms“ Vang Jivej, vrhunski akademik za međunarodne odnose na Univerzitetu Renmin u Pekingu.

„Rusofob“ i „krvožedna“ žena

I po pitanju Rusije retorika Trasove bila je oštra, a početkom februara svoju poruku donela je direktno u Moskvu. Njen jastrebski položaj učinio ju je metom žestokih napada visokih članova ruske vlade. Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova, opisala ju je kao „krvožednu i izuzetno destruktivnu".

Kremlj je posebno uživao u geografskoj grešci koju je Trasova očigledno napravila tokom tog putovanja odgovarajući na pitanje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koje je brzo procurilo do ruskih novinara.

Na kraju posete Lavrov je rekao da se ispostavilo da je njihov razgovor bio „između nemih i gluvih”. Rusija je u aprilu zabranila Trasovoj, kao i drugim članovima britanske vlade, ulazak u zemlju.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Liz Tras i Sergej Lavrov

Igor Pšeničnikov, ekspert Ruskog instituta za strateške studije u Moskvi koji finansira država, nazvao je Trasovu „rusofobom“ koji „polazi isključivo od shvatanja da Rusija mora biti uništena“.

Ratni vođa

Zbog nepokolebljive podrške Ukrajini dobila je pohvale u Kijevu, u još nekim zemljama istočne Evrope i na Baltiku, gde je zabrinutost zbog sovjetske invazije i dalje najveća.

Tamo su diplomate uverene da će ona nastaviti politiku bliske odbrambene saradnje koju vodi Džonson.

Njen fokus na Indo-Pacifik tokom mandata u Forin ofisu osvojio je i njene tamošnje prijatelje.

Ona je utišala zle jezike tako što je sklopila prvi sporazum o slobodnoj trgovini sa Japanom nakon Bregzita, vladom kojoj je dala prioritet u svojim ministarskim angažmanima.

Njen glavni spoljnopolitički stav bio je stvaranje onoga što ona naziva „mrežom slobode“, koju čine „nacije koje vole slobodu“, koje grade bezbednosne, energetske i trgovinske veze osmišljene tako da okončaju stratešku zavisnost od Kine i Rusije.

AP Photo/Frank Augstein
Liz Tras

Ova politika je naširoko kritikovana. Neki državni službenici u Velikoj Britaniji plaše se da je njen pristup previše polarizirajući kada je u pitanju uokvirivanje globalne geopolitike kao demokratije nasuprot autoritarnosti, rekao je David Lavrens, istraživač u Velikoj Britaniji u Svetskoj inicijativi u istraživačkom centru Četam haus.

Japan i Australija su prirodni partneri za Ujedinjeno Kraljevstvo, kazao je on, dodajući da nacije kao što su Pakistan, Indija ili Malezija možda neće biti tako dobrodošle, zahvaljujući mešavini postkolonijalističkih pritužbi i trgovinskih veza sa Kinom.

- Mnoge zemlje se ne uklapaju uredno ni u jednu ni u drugu kategoriju i to je kao da ih terate da zauzmu stranu - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike