Zapadni mediji raskrinkali SAD: Busaju se da pomažu, a obećano oružje stići će u Ukrajinu tek za nekoliko meseci ili godina

25.08.2022

10:48

0

Dron AeroVironment Switchblade 600 primer je sistema naoružanja koji je obećan Kijevu pre nekoliko meseci, a koji tek treba da bude isporučen

Zapadni mediji raskrinkali SAD: Busaju se da pomažu, a obećano oružje stići će u Ukrajinu tek za nekoliko meseci ili godina
Himars - Copyright Profimedia

Mogle bi da prođu godine pre nego što neko od oružja iz predstojećeg „najvećeg ikada“ paketa američke vojne pomoći Kijevu zaista stigne do Ukrajine, navode zapadni mediji.

U utorak su brojni mejnstrim mediji citirali anonimne američke zvaničnike koji su opisali predstojeću najavu paketa vojne pomoći Ukrajini od 3 milijarde dolara. Ako se potvrdi, to bi bio najveći paket pomoći te vrste do sada.

Vašington je daleko najveći vojni snabdevač Ukrajine u borbi protiv Rusije.

Međutim, deo obećane opreme „neće biti u rukama ukrajinskih boraca mesecima ili godinama“, navodi En-Bi-Si njuz, jedan od medija koji je izvestio o predstojećem paketu. U paket je uključeno napredno oružje koje je i dalje u fazi razvoja, objašnjava se.

Isto upozorenje je naveo i Asošijejted pres, koji je rekao da će možda tek za „godinu ili dve“ oružje stići na bojno polje, prema njegovim izvorima. Vašington očekuje da će se ukrajinske snage „boriti godinama“, rekli su američki zvaničnici agenciji AP.

Dron AeroVironment Switchblade 600 primer je sistema naoružanja koji je obećan Ukrajini pre nekoliko meseci, a koji tek treba da bude isporučen. Defens njuz je ove nedelje saopštio da Pentagon planira da potpiše ugovor neophodan za slanje 10 takozvanih „kamikaza dronova“ u roku od mesec dana.

Prošlog meseca ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov pozvao je strane dobavljače oružja da iskoriste njegovu zemlju kao poligon za testiranje novog oružja. On je obećao da će pružiti detaljne izveštaje o iskustvima ukrajinskih vojnika sa prototipovima koji su im dostavljeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike