Kina detaljno objasnila tajvanske tenzije: SAD treba da priznaju da su odgovorne, u suprotnom saradnja neće biti obnovljena

27.08.2022

12:14

0

Američki zvaničnici i dalje stižu na ostrvo dok iz Pekinga šalju oštre poruke

Kina detaljno objasnila tajvanske tenzije: SAD treba da priznaju da su odgovorne, u suprotnom saradnja neće biti obnovljena
Tajvan Bajden Si - Copyright AP/Susan Walsh Profimedia Pixabay

Nakon što su se kinesko-američki odnosi ozbiljno pogoršali zbog provokativnog putovanja predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi na Tajvan ranije ovog meseca, Vašington, umesto da razmišlja o sopstvenim greškama i da ih ispravi, nastavlja da provocira Kinu novim posetama američkih zvaničnika.

SAD zadržavaju svoju retoriku i pokušavaju da natera svet da veruje da su legitimne akcije Kine, uključujući vojne vežbe tokom kojih su opkolile ostrvo da bi se zaštitio suverenitet, „preterana reakcija“ i da prikrije činjenicu da su SAD bile te koje su ignorisale ponovljena ozbiljna upozorenja Kine da će tim postupcima naškoditi regionalnom miru i stabilnosti zbog sebične i hegemonističke antikineske strategije Vašingtona. Kina je u objavila 11 činjenica kako bi jasno opovrgla laži SAD i potvrdila pravo Pekinga da preduzme vojne kontramere.

Kineski državni medij novinska agencija Sinhua objavila je 11 činjenica koje sveobuhvatno pokrivaju pitanje Tajvana i trenutne tenzije sa različitih aspekata, uključujući reafirmaciju da je princip jedne Kine politički temelj kinesko-američkih odnosa i da je američki Kongres deo američke vlade koja bi takođe trebalo da se pridržava tri zajednička saopštenja Kine i SAD, a oni koji su promenili status kvo Tajvanskog moreuza i izazvali krizu su SAD i tajvanske secesionističke snage.

Profimedia
 

U nedavno objavljenom dugačkom članku takođe naglašava se da su „pitanje Tajvana i pitanje Ukrajine različiti po prirodi. Tajvan nije i nikada nije bio država. On je deo Kine. Tajvansko pitanje i pitanje Ukrajine uopšte nisu uporedivi“ i da je „odgovornost za obustavu pregovora o klimi između Kine i SAD je na Americi. Kada su u pitanju klimatske promene i druga pitanja o globalnom upravljanju životnom sredinom, Kina će ostati posvećena međunarodnoj saradnji i nastaviti da poštuje svoje obaveze uz stvarne akcije“.

Žu Guilan, stručnjak sa Instituta za tajvanske studije Univerziteta Cinghua, rekao je u četvrtak za Global tajms da „11 činjenica” navedenih u najnovijem izveštaju jasno ilustruju pravne, teorijske i istorijske činjenice principa jedne Kine, ali i ističu imidž Amerike, opisujući je kao ratobornu i kao razarača regionalnog mira i stabilnosti.

Žu je rekao da je u izveštaju kineskoj i stranoj javnosti na uredan način objašnjeno da su glavni krivac posete Pelosi Tajvanu bile SAD i da je Kina preduzela samo neophodne radnje da zaštiti svoje suštinske interese.

- To takođe pokazuje svetu da SAD već dugo dominiraju međunarodnim javnim mnjenjem po pitanju Tajvana i iskrivljuju činjenice.

AP Photo/Ng Han Guan
Kineski brod u Tajvanskom moreuzu

Viši pukovnik Tan Kefei, portparol kineskog Ministarstva nacionalne odbrane, na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u četvrtak odbacio je optužbe SAD da su vojne vežbe Narodne oslobodilačke armije oko Tajvana dovele do eskalacije tenzija. On je rekao da su nedavne vežbe "otvorene, transparentne, profesionalne i umerene. One su odgovori i upozorenja onima koji provociraju i prave nevolje", a da su SAD inicijator ove krize, tako da treba da preuzmu punu odgovornost.

Odricanje odgovornosti

SAD i dalje odbijaju da priznaju grešku koju su napravili. Više američkih delegacija je stiglo na ostrvo Tajvan sa ciljem da podrivaju princip jedne Kine i ohrabre secesionističke vlasti na ostrvu pod izgovorom „demokratije i slobode“, smatraju kineski zvaničnici.

Stručnjaci kažu da je nemoguće da se SAD ponovo povežu sa Kinom na kanalima dijaloga o pitanjima poput klimatskih promena i nacionalne odbrane, i da Kina neće sarađivati sa SAD u oblastima u kojima joj je potrebna saradnja Kine dok Vašington iskreno ne ispravi svoje greške sa Kinom konkretnim postupcima.

Postoji izgovor koji američka strana često koristi da brani posete članova Kongresa – „Bela kuća ne može da kontroliše Kogres niti da mu naređuje”. Na to, u članku koji je objavila Sinhua piše: „SAD, kao jedna zemlja, moraju imati samo jednu spoljnu politiku. Kao deo američke vlade, Kongres ima odgovornost da ispuni obaveze američke vlade prema drugim zemljama“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike