U ovom kraljevstvu se odigrala neverovatna igra prestola: Zašto je novi vladar morao da ubije lava? (VIDEO)

27.08.2022

07:18

0

Autor: N. Pavlović

Na tamošnjem jeziku, reč "zulu" znači nebo

U ovom kraljevstvu se odigrala neverovatna igra prestola: Zašto je novi vladar morao da ubije lava? (VIDEO)
Misuzulu ka Zvelitini - Copyright Profimedia

Jedna od najpoznatijih afričkih monarhija, kraljevstvo Zulu, u septembru će i zvanično obeležiti stupanje novog kralja na presto.

Kao što smo već pisali, novi kralj Misuzulu ka Zvelitini krunisan je na velikoj ceremoniji na kojoj je prisustvovalo oko 1.000 ljudi, u ruralnom delu južnoafričke pokrajine KvaZulu-Natal.

On je krunisan kao tradicionalni lider Zulua, iako su neki članovi kraljevske porodice osporili njegovo pravo da nasledi preminulog oca, kralja Gudvila Zvelitinija koji je preminuo u martu 2021.

24. septembra se obeležava Dan Šake Zulua, čuvenog kralja Zulua, pa će tada Misuzulu stupiti na tron.

AP photo
Misuzulu ka Zvelitini

Inače, nije prvi put da je među ovom etničkom grupom vladala velika borba za presto. Primera radi, upravo je Šaka Zulu 1816. ubio brata kako bi se dokopao vlasti. I sam je posle stradao na sličan način kada su ga ubila polubraća.

Da bi stupanje na vlast imalo legitimitet, novi kralj je morao da prođe kroz određene rituale koji su ukorenjeni u kulturi Zulua.

Naime, Šaka Zulu je ubio lava pre nego što se popeo na tron, a Misuzulu je tek treći vladar koji je obavio ovaj ritual.

Narod Zulu lavove posmatra kao kraljeve, pa ubijanje lava znači da je jedan kralj ubio drugog, odnosno, da je jedan nasledio drugog.

On je trebalo da nosi kožu ubijenog lava kako bi zajednici, i živima i mrtvima, pokazao da je izabran.

Osim toga, više od 10 krava je zaklano kako bi se obeležilo krunisanje, a u septembru će se Misuzulu naći pred vladom na državnoj ceremoniji. 

AP photo
 

Inače, kraljevstvo Zulu se istaklo 1979. godine u bici kod Isandlvane kada su potukli Britance. Zulu na njihovom jeziku znači nebo.

Potukli Evropljane

Bitka kod Isandluane, koja se odigrala 22. januara 1879. godine predstavlja najteži poraz britanskih snaga u sukobu sa urođenicima. U bici koja se odigrala u podnožju planine Isandluana, 16 km istočno od reke Tugela u Zululendu u Južnoj Africi, mešovite britansko-urođeničke snage, kojima su komandovali potpukovnik Henri Pulin i pukovnik Entoni Danford porazila je Zulu armija. Britanski gubici iznosili su oko 850 Evropljana i oko 450 Afrikanaca u britanskoj službi. Samo je 50 vojnika i 5 oficira uspelo da pobegne, a bitku je preživelo i nekoliko stotina Afrikanaca koji su napustili logor pre nego što je opkoljen.

Igre prestola

Misuzulu (48) je sin prethodnog kralja, ali su mnogi istakli da on nema pravo da ga nasledi jer su uvereni da je njegov testament lažiran.

Kraljevski tron inače nema formalnu političku moć, ali uticaj monarhije ostaje veliki u Južnoj Africi gde narod Zulu čini petinu stanovništva, a državnom budžetu doprinose sa oko 5 miliona dolara godišnje.

Nakon smrti kralja Gudvila, brojne porodične frakcije su počele da se bore za vlast i usledila je velika pravna borba. Gudvil Zvelitini je imao šest žena i vladao je više od pola veka.

AP photo
 

U osporavanom testamentu navodno je treću ženu, kraljicu Mantfombi Dlamini Zulu, imenovao za regenta. Ona je uživala najviši status od svih njegovih žena zato što je i sama kraljevskog porekla - njen otac je bio kralj Sobhuza II, a brat kralj Esvatinija Msvati III. Brak sa pripadnikom Zulua bio je uslovljen time da njen prvorođeni sin bude prvi u redu za presto.

Kada je umrla mesec dana nakon što je postavljena za regenta, njen sin Misuzulu je viđen kao očigledan izbor za narednog vladara. I u njenom testamentu je označen kao naslednik.

Ono što je princu takođe išlo u prilog je i da je bio jedina osoba koja je nasledila tradicionalno oružje kralja Kiprijana Bekuzulua ka Solomona, inače njegovog dede.

Međutim, druga dva kraljeva sina nisu želela sa Misuzulu postane monarh, pa su počeli sve da osporavaju.

AP photo
 

U martu je južnoafrički predsednik priznao Misuzulua kao novog kralja Zulua, ali je i dalje trajala pravna borba sa njegovom braćom. Ipak, sud je odbacio njihove pritužbe i dozvolio da se obavi krunisanje. Ni tu nije bio kraj, jer je Misuzuluov polubrat Simakade objavio da je novi kralj što je tradicionalni premijer opisao kao "budalastu prvokaciju".

Trojica braće sazvala su konferenciju na kojoj su najavili da će princ Buzabazi biti njihov izbor za kralja... a drugi predlozi su samo počeli da se ređaju.

Uprkos velikim "igrama prestola", Misuzulu je skupio snažnu podršku drugih članova porodice.

Kratka istorija naroda Zulu

Narod Zulu je prethodno živeo nomadski u izolovanim porodičnim grupama. Selili su se u njihovim slabo definisanim teritorijama u potrazi za hranom i stokom. Kada su nakupili stoku, ali i pristalice, lideri su se podelili i raširili u različitim pravcima, i dalje održavajući veze.

Muškarci su bili zaduženi za odbranu naseobina, brigu o stoci, proizvodnju i slično, a žene su brinule o porodici i usevima.

Profimedia
Šaka Zulu

Do kasnog 18. veka počelo se sa transformacijom od pastoralnog društvo ka organizovanijoj zajednici koja je polako primala obrise države. To je liderima omogućilo da steknu više autoriteta nad svojim pristalicama. Usledile su brojne političke, društvene i ekonomske promene, a poglavice Zulua su počele sa naplaćivanjem poreza, komandovali su vojskama i osvajali su susedna područja.

Kralj Šaka je početkom 19. veka osvojio sva plemena u Zululendu i ujedinio ih u jednu naciju Zulu. Vladao je od 1816. do 1828. Tokom tih 12 godina je oformio jednu od najmoćnijih imperija koju je Afrika ikada imala. Ipak, posle njegove smrti, kraljevstvo Zulu je oslabilo.

Dolazak Evropljana

Jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Zulua je bio dolazak Evropljana na teritoriju Natala. Britanske trupe su okupirale njihovu zemlju i podelile ih na nekoliko različitih plemena. Zului nikada nisu uspeli da povrate svoju nezavisnost.

U Natalu je 1893. formirana kolonijalna vlast, a narod Zulu je, naravno, bio nezadovoljan. Invazija skakavaca je opustošila useve Zululenda i Natala 1894. i 1895, a stoka je umirala od bolesti. Te nepogode su ih dodatno osiromašile i nagnale muškarce da se zaposle na gradnji pruge na severu Natala ili u rudnicima Vitvatersranda.

Profimedia
 

Poslednji ustanak Zulua, predvođen poglavicom Bambatom 1906. godine, bio je odgovor na nepravedne zakone vlasti. Ipak, ustanak je nemilosrdno ugušen.

Početak 20. veka doneo je fundamentalne promene u zajednici Zulua jer su mnogi bili privučeni gradovima i rudnicima, tako da su se odvojili od zemlje i urbanizovali se. Narod Zulu je činio značajan deo radne snage Južne Afrike, naročito u rudnicima zlata i bakra. Zulu radnici su osnovali neke od prvih crnačkih radničkih sindikata u zemlji.

Sa pojavom aparthejda, stigle su nove promene. Cilj vlasti je bio da se formiraju "plemenski autoriteti" i postepeno razviju samorukovodeće nacionalne jedinice Bantua.

U današnje vreme ruralna Zulu populacija postala je turistička atrakcija, pa zbog toga se može reći da deo prihoda ostvaruju od turizma.

AP photo
 

U današnje vreme Zului su podeljeni u urbane i ruralne grupe.

Ruralni Zului žive u selima, često bez struje i tekuće vode, u kućama napravljenim od zemljanih naboja ili modernijih jeftinih materijala. Zulu aristokratija još ima veliku ulogu u Zulu narodu. Neki se bave zemljoradnjom ili rade u obližnjim gradovima.

Siromašniji urbani Zului žive u gradovima koji su nastali kao rezultat aparthejda. Ipak, brojni Zului su danas pripadnici srednje klase, koji žive u predgrađima i imaju normalne poslove. Brojni Zului su uspešni u biznisu, a brojni su i u parlamentu Južne Afrike.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike