Bivši zamenik šefa parlamenta: „Gasprom“ je za sada jedini način da se izbegnu hladnoća i zatvaranje preduzeća u Bugarskoj

25.08.2022

21:10

0

„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka gasa zbog odbijanja Sofije da ga plati po novoj šemi

Bivši zamenik šefa parlamenta: „Gasprom“ je za sada jedini način da se izbegnu hladnoća i zatvaranje preduzeća u Bugarskoj
Copyright FOTO TANJUG/ VLADIMIR DJOKOVIC/ nr

Gasprom“ je za sada jedini način da se izbegnu hladnoća i zatvaranje preduzeća u Bugarskoj, izjavio je bivši zamenik šefa parlamenta Bugarske Kristijan Vigenjin.

Komentarišući nameru nove vlade Bugarske da obnovi pregovore sa „Gaspromom“, on je istakao da ne vidi u tome ništa za osudu, ako će to rešiti probleme naroda i države.

Vigenjin je podsetio da Bugarska ima sklopljen sporazum sa ruskom kompanijom „Gasprom“ koji važi do kraja godine. Sada, po njegovom mišljenju, postoji rizik da će stanovništvo morati da „sedi u mraku i hladnoći“, a da neka preduzeća prestanu sa radom ili da smanje obime, „nakon čega će bugarski proizvodi postati nekonkurentni“.

- Ako ne želimo da se to dogodi, treba da počnemo da tražimo načine koji bi omogućili da izbegnemo takav razvoj događaja. Očigledno, u ovom momentu jedina realna mogućnost je da se stvore uslovi da „Gasprom“ može da ispuni svoje obaveze u skladu sa dugoročnim ugovorom i da se pronađe odgovarajući mehanizam kako bi ranije dogovorena količina gasa mogla da stigne u Bugarsku. Trenutno ne postoji druga realna alternativa koja bi mogla da obezbedi relativno nižu cenu i bezbednost isporuka - izjavio je Vigenjin za Bugarsku nacionalnu televiziju.

„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka gasa zbog odbijanja Sofije da ga plati po novoj šemi. Premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.

O nabavci preostale količine bugarska vlada pokušava da pregovara sa drugim dobavljačima, ali je za sada potreban obim obezbeđen samo za avgust. Istovremeno, Bugarska je, prema rečima samog premijera, svakodnevno u kontaktu sa „Gaspromom“ i traži da se obnove isporuke pod istim uslovima plaćanja.

Novi ministar energetike Bugarske Rosen Hristov izjavio je da će Bugarska morati da se vrati pregovorima sa ruskom kompanijom „Gasprom“. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike